Neodoljivi tonovi, a tek kad vidite tapete… zavirite u divan građanski stan

Nekome će se ovako uređenje činiti prilično odvažno, no visoki stropovi i velika kvadratura prostorija, uz angažman dizajnera mogu učiniti čudo. Mekoća baršuna i dramatika tapeta glavni su aduti u ovom prekrasno uređenom stanu

 

Stari građanski stan u Parizu trebao je zbog dotrajalosti instalacija i namještaja, kao i podnih i zidnih obloga temeljitu adaptaciju. Zadatak preuređenja vlasnici su povjerili studiju 10surdix koji je stan zamislio kao eklektičnu, moderniziranu verziju klasičnih stanova u zgradama s početka prošlog stoljeća, koliko je zdanje i staro. To je bila i poveznica s autentičnim elementima prostora. Od velike pomoći dizajnerima su bili klasični elementi i materijali koji su sada u trendu: stropne i zidne štukature, namještaj tapeciran baršunom, tamne nijanse plave i zelene, tapete, sjajni metali….

Sve to našlo se u divnom vizualnom suglasju, unatoč tamnim tonovima i naglašenim oblicima te stvorilo sjajnu dinamiku, koja je prisutna odmah u ulaznom hodniku. Veliki stanovi s visokim stropovima mogu ‘podnijeti’ jako dobro sve navedeno. Tlocrtni raspored nije diran jer su vlasnici poželjeli da kuhinja ostane odvojena od ostatka dnevnog dijela – blagovanja i boravka koji su ostali povezani vratima.

Tri sobe u nizu – biblioteku, dnevnu sobu i blagovaonicu karakteriziraju različite i komplementarne atmosfere te pružaju protočnost ali i mogućnost zanimljive šetnje iz jedne stilske priče u drugu. Dnevna soba koja je u središtu toga niza zamišljena je u mirnijoj atmosferi kako bi se ublažio prijelaz iz biblioteke u blagovanje. Zato su kupaonica , kuhinja i spavaća soba manje dramatično uređene, u smirujućim, neutralnim tonovima.

Većina namještaja poput polica, kuhinjskih ormarića, kreveta i ormara rađena je po mjeri te su vješto kombinirani suvremeni dizajn i vintage komadi. Ova stilska mješavina obilježava originalnost i suptilnost cjelokupne atmosfere stana.

Komentari