Prije i poslije: sjajna modernizacija nefunkcionalnog i mračnog stana

Temeljitom adaptacijom napokon je ispunjena dugogodišnja želja mlade umirovljenice iz Ljubljane: da njezin dom bude osvježen i opremljen suvremenijim komadima namještaja te da prostor postane funkcionalniji, svjetliji i otvoreniji

 

Stanovi rađeni prije 50 i više godina mogu biti remek-djela stambene arhitekture i mnogi od njih to i jesu, no najčešći problem jest nefunkcionalan raspored s obzirom na suvremeni način života. Nekoć je bilo posve uobičajeno da se kuhinja i dnevni boravak budu ne samo odvojene prostorije, nego i na posve suprotnim strana interijera.

Današnji standardi zahtijevaju povezanost ovih sadržaja u open space ili pak blizinu, što je posve razumljivo iz praktičnih razloga. Takav nefunkcionalan raspored mučio je i umirovljenicu iz Ljubljane, koja je ipak uz pomoć Poke studija i tri mlade dizajnerice – Tanju Grujičić, Petru Božič i Živu Lutman uspjela ostvariti svoj dugogodišnji san.

 

Foto: POKE studio

 

Pored mijenjanja tlocrtnog rasporeda koji je uključivao prenamjenu prostorija (spavaonica i dnevni boravak zamijenili su svoja mjesta), dvosobni stan od 61 četvorni metar postao je i otvoreniji, prozračniji te moderniji. Sve to bili su zahtjevi klijentice koja je oduševljena rezultatom. Da bi se to postiglo, trebalo je srušiti zid koji je dijelio hodnik i spavaću sobu, kao i dio zida te vrata između hodnika i kuhinje. Tako se sada ulaskom u stan pruža pogled i direktna komunikacija s boravkom i kuhinjom, dok je spavaća soba u produžetku hodnika, što ovoj prostoriji, baš kako i treba, pruža veću razinu privatnosti.

 

Foto: POKE studio

Otvaranjem prostora i biranjem svijetlih neutralnih nijansi namještaja stan je postao svjetliji i više protočan, a kuhinja i boravak su se više povezali. Prirodna svjetlost dolazi do hodnika, što je i bio jedan od ciljeva adaptacije. Spavaća soba postala je funkcionalnija unošenjem novog sadržaja – radnog kutka. U svrhu modernizacije stana, biran je namještaj jednostavnih ravnih linija, a zadržani komadi pobojani su u svijetle nijanse. Detalji vlasnice – slike, fotografije, vaze i skulpture savršeno su se uklopile u koncepciju novouređenog stana.

 

Foto: POKE studio
Komentari