SAMO 32 KVADRATA: moderan i ugodan prostor ispunjen svjetlom i dobrim rješenjima

Dnevni boravak i spavaća soba u jednom prostoru? Ponekad, zbog skučene kvadrature i ostalih karakteristika jednosobnih stanova nije moguće drugačije. No, privatnost i zoniranje ova dva sadržaja se itekako mogu ostvariti. Uvjerite se na primjeru ovog stana od 32 kvadrata!

 


Mali skučeni stan od 32 kvadrata, u zgradi iz 80-ih pretvorio se u moderan, funkcionalan i ugodan prostor ispunjen svjetlom i dobrim rješenjima zahvaljujući dizajneru Igoru Kurkinu.

Cilj preuređenja bio je stvoriti udoban i moderan prostor, bez promjene rasporeda, a za glavnu stilsku inspiraciju odabran je Art Deco, ali u moderniziranoj verziji, sa svijetlim nijansama i minimalističkim detaljima.

Foto: Evgenij Kulibaba

Raspored stana u kojem je kuhinja odvojena prostorija nije zadovoljavao potrebe vlasnika. U ovom slučaju, bilo je nemoguće napraviti bilo kakve korisne promjene u rasporedu kako bi se osigurala dodatna spavaća soba. Ideja premještanja kuhinje u dnevni boravak nije bila opcija za vlasnike tako da je ostala na starom mjestu. Stoga se spavaći prostor organizirao u velikoj prostoriji, koja je dnevni boravak.

Foto: Evgenij Kulibaba

Dnevna soba je uz pomoć police podijeljena na dva funkcionalna dijela. Bliže vratima dizajniran je dnevni boravak s udobnom sofom koja se ugnijezdila u nišu s ormarima. Bliže prozoru je spavaća soba s velikim krevetom i ormarom. Podjelu prostora podržava i rješenje rasvjete: u dnevnoj sobi je stavljen luster, a u spavaćoj sobi stropne svjetiljke. Tako se prostor vizualno podijelio na dvije zone.

Foto: Evgenij Kulibaba

Hodnik je spojen sa kuhinjom čime je dobio više svjetla i povezao se s prostorom. To je prije svega, prolazni prostor, ali zbog činjenice da se tu koristi ista zidna obloga kao i u dnevnom boravku, doživljava se kao cjeline. Osim toga, služi i kao prostor za pohranu odjeće te ženski kutak jer je u njemu postavljen konzolni stol za šminkanje.

Foto: Evgenij Kulibaba

U maloj kuhinji u obliku slova L dizajner je uspio smjestiti sve potrebno. Svijetle nijanse vizualno su proširile prostoriju, ispunile je svjetlom, dok su žuti i ružičasti akcenti dodali toplinu i živost. Prostor se nastojao maksimalno iskoristiti, pa je stavljen mali okrugli stol koji štedi prostor i olakšava kretanje.

Komentari