STAN S PRIVILEGIRANIM POGLEDOM: svijetao, prozračan i ugodan dom za par umirovljenika

Vlasnici stana smještenog na ušću rijeke Bilbao imali su ovakav koncept na umu: pažljivo planiranje prostora i jednostavno održavanje. Dizajnerica interijera Natalia Zubizarreta ostvarila je njihov san.

 


Umirovljeni španjolski par želio je preurediti svoj stan u kojem su donedavno živjela i njihova djeca. Kako su djeca odlazila, tako je stan vapio za promjenom, a prije svega prenamjenom dječjih soba. Iako je stan velik (ima površinu oko 100 četvornih metara), zbog navike i prekrasne pozicije pored rijeke Bilbao odlučili su zadržati stan i renovirati ga.

Zadatak su povjerili dizajnerici Nataliji Zubizaretti koja je za njih osmislila suvremeni interijer, vrlo svijetao, protočan i prozračan, ugodan i s bezvremenskim dizajnom te neporecivim šarmom.

To je bio dio zahtjeva koji je par stavio pred dizajnericu, a ostali su se odnosili na prenamjenu dvije dječje sobe, obnovu svih ostalih prostorija te jednostavno održavanje.

Foto: Felipe Scheffel

Stan se sastoji od hodnika koji s jedne strane vodi u jednu kupaonicu i spavaću sobu te dnevni prostor – boravak s blagovanjem te kuhinju gdje obje prostorije imaju izlaz na terasu s predivnim pogledom na ušće rijeke Bilbao.

S druge strane nalazi se druga kupaonica te dvije sobe – gostinjska i radna, koja također, zbog sofe na razvlačenje može poslužiti kao spavaća.

Foto: Felipe Scheffel

U stanu dominiraju neutralne svijetle nijanse bijele i bež, a dnevni boravak je prostorija u kojoj je prisutno najviše boja: sofe presvučene umirujućom i elegantnom nijansom plave u kontrastu su s jastucima u zemljanim tonovima i raznim cvjetnim aranžmanima. Plava boja sofa unosi eksterijer (pogled na rijeku) u interijer te čini efektnu poveznicu.

Foto: Felipe Scheffel

U dnevnom boravku nalazi se i okrugli blagovaonski stol na razvlačenje, kojeg vlasnici koriste uglavnom kada im gosti i djeca dođu u posjet. U pozadini se nalazi crna vintage vitrina koja je već desetinama godina u obitelji. Većinu obroka imaju za malim stolom u kuhinji koja je povezana s boravkom u jedan poluotvoreni prostor, budući da ih dijeli zid s gornjim staklenim dijelom.

Foto: Felipe Scheffel

Iz boravka, kuhinje i glavne spavaće sobe izlazi se na usku dugačku terasu. Izbor prozirne staklene ograde čini prostor većim i omogućuje da se okoliš što bolje vidi.

Spavaća soba, kao i ostale dvije spajaju praktičnost i eleganciju. Dodatni prostor za skladištenje u spavaćoj sobi osiguran je velikom komodom rađenom po mjeri s malom klupom. Tu su i praktični detalji poput tepiha koji pružaju ugodu i toplinu.

Foto: Felipe Scheffel

 

 

Komentari