Skandinavska elegancija u starinskome stanu: renovirani dom za tročlanu obitelj

Iza Denice i Marcusa je temeljita renovacija stana. Sada sa bebicom uživaju u svome skladnom domu starom više od stoljeća u Helsingborgu, lučkom gradu na jugu Švedske.

 


Nekoliko mjeseci trajala je potraga para Denice i Marcus Fältmana za novim domom. Kada su vidjeli lučne prozore u stanu u zgradi nastaloj početkom 20. stoljeća, znali su da je to – to.

U Helsingborgu, gradu u kojem su odlučili živjeti, ovakvi prozori sa zaobljenim gornjim dijelom su prava rijetkost. Imalo ih je tek nekoliko zgrada, a među njima i ova u kojoj se prodavao stan. Odmah su ga kupili i počeli se useljavati u njega, a tek onda je krenula renovacija. I to temeljita, tijekom koje im se rodila kćer Nicole, pa su radovi jedno vrijeme bili zaustavljeni.

Renovacija je krenula dalje, a vlasnici su se ‘sklonili’ u veliku spavaću sobu s krevetom, u nju ugurali i sofu i napravili malu čajnu kuhinju s pločom za kuhanje, mikrovalnom pećnicom i malim hladnjakom.

Foto: @Styling By Denice

Prva stvar s kojom su se pozabavili bilo je uklanjanje tapeta s pjenušavom teksturom što nije bilo jednostavno za skidanje. Sada su zidovi obojani bojom i na njih su, kao i stropove, dodane dekoracije u  vidu lajsni i rozeta.

Foto: @Styling By Denice

PARKET TRETIRAN BIJELIM ULJEM

Parket slagan u riblju kost je originalan, ali je bio sjajan i pohaban kad su uselili. Vlasnici su dali pobrusiti parket i tretirati ga organskim bijelim uljem koje čini pod svjetlijim i daje mat površinu.

Iznimka je jedino spavaća soba u kojoj su dignuli laminat i pronašli vrlo lijep drveni seljački pod ispod njega. Seljački pod su onda također tretirali bijelim uljem.

 

Foto: @Styling By Denice

PREMJEŠTANJE KUHINJE

Najveća promjena bilo je premještanje kuhinje koja je bila na posve drugom kraju stana, daleko od blagovaonice i dnevnog boravka i pomalo skrivena iza kupaonice.

Nova kuhinja preseljena je u blagovaonicu. Sada je to velika prostrana prostorija iz koje se jedne strane ulazi u dnevni boravak, a s druge u spavaću sobu.

Foto: @Styling By Denice

U prijašnjem stanu par je više naginjao boemskoj varijanti skandinavskog stila, ali ovaj put Marcus je inzistirao na malo modernijem dizajnu interijera. Sada je prisutno više crne boje i dekorativnih detalja. Stvorena skladna kombinacija starog i novog, gdje crni detalji daju snažne naglaske.

Foto: @Styling By Denice
Foto: @Styling By Denice

UNIKATNA VINSKA VITRINA

Detalj koji se vlasnicima najviše sviđa u stanu je ugrađena i unikatna vinska vitrina koja je ustvari prva stvar koju vidite kada uđete u dom. Ovakav jednostavan komad namještaja, definiran crnom, stvara jak utisak svakome tko uđe u njihov lijepi dom u kojem se još nalaze i dječja soba, kupaonica i garderoba.

Foto: @Styling By Denice
Foto: @Styling By Denice

 

Foto: @Styling By Denice
Komentari