PRVI STAN MLADE DAME: jednosobni interijer od 35 m2 nudi sjajne ideje za maksimalno iskorištavanje prostora

Mlada vlasnica uredila je svoj prvi stan u Parizu uz pomoć Olivier Bourdon Studija. Kako je riječ o interijeru koji je imao samo jednu prostoriju, a klijentica je željela da ima odvojen radni i prostor za spavanje, pronađena su kreativna i originala rješenja da se zadovolje sve potrebe

 

 

Stan od 35 četvornih metara u Parizu postao je prvi dom mlade vlasnice. Želja joj je bila urediti ga u bezvremenskom stilu, ali i poboljšati njegove mogućnosti, kako bi njezin prvi samostalni dom što bolje odgovarao njezinim potrebama. Naime, stan se sastojao od samo jedne sobe uz dodatke nus prostorija kuhinje i kupaonice te ulaznog prostora.

Kako je cilj bio da se stvori što više skladišnog prostora te zasebni dio za spavanje kao i radni kutak, a kreiranje nove prostorije nije bilo moguće zbog skučenosti prostora, angažirala je dizajnere Jana Maesa i Mohameda Hamouda iz Olivier Bourdon studija.

Foto: Julien Clapot

 

Preinake u prostoru uključivale su rušenje zidova koji su hodnik i kuhinju odvajali od centralne prostorije te smanjivanje kuhinje. Na mjestu gdje je bio dio za blagovanje u kuhinji sada se nalazi krevet za spavanje.

Rušenjem zidova kuhinja i hodnik postali su dio otvorenog prostora, a sve zone su odvojene na vrlo zanimljiv način, stvaranjem zasebnih “kutija”, naglašenih spuštenim stropom i različitim bojama.

 

Foto: Julien Clapot

 

Tako su se, bojanjem zidova, vizualno odvojile zone unutar prostora: spavaća u tamnoj nijansi fuksije i kuhinja u svijetlo plavoj, a boravak i hodnik u bijeloj. Prvotna zamisao je bila da spavaća soba bude odvojena od ostatka prostora kliznim staklenim vratima, no vlasnica se ipak, radi lakšeg ulaska u sobu i prilaza ležaju odlučila na zavjese.

Odvojeni prostor za spavanje vrlo je mali tako da bi neka fiksna pregrada bila znatno manje praktična. Radni kutak nije se pregrađivao nego je ostao dio dnevnog boravka.

Foto: Julien Clapot

U stanu pažnju plijene kreativna rješenja za skladišni prostor. Garderobni ormari nalaze se u dnevnom boravku te hodniku, a mogućnost pohrane nudi i komoda u spavaćem dijelu. Veliki ormar u boravku ima klizna vrata, kako ne bi zauzimao prostor otvaranjem fronti koje su oblijepljene tapetama radi postizanja estetike.

Foto: Julien Clapot

U hodniku u jednom od ormarića se nalazi i perilica rublja, a umjesto tv prijamnika u kuhinji je, s unutrašnje strane zida instalirano platno u roli, za potrebe gledanja filmova i serija.

Foto: Julien Clapot

 

Komentari