Kao u “Ratovima zvijezda”: kuća s kupolom u pustinji prodana je za vrtoglav iznos

Tatooine, planet iz popularnog serijala Ratovi zvijezda samo je fantazija, ali ova kuća s kupolom u pustinji Joshua Tree čini ga vrlo stvarnim. Jedinstveno zdanje nazvano Bonita Domes a prodano je za ‘skromnih’ 1,3 milijuna dolara!

 


Vlasnica ove nevjerojatne pustinjske kuće u Kaliforniji i idejni tvorac projekta Bonita Domes, Liza Star, počela ju je graditi 2014. godine, inspirirana kupolastim kućama na planetu Tatooine iz poznatnog i popularnog serijala Ratovi zvijezda.

FOTO: THEAGENCYRE.COM

Tijekom pandemije prodala ga je osnivaču CalEartha Naderu Khaliliju. Glavna kuća sastoji se od dva velika prostora s kupolom, od kojih svaki sadrži dva ležaja i kupaonicu. Kuhinja i kutak za doručak povezuju oba dijela kuće. Također se ovdje nalazi i bazen, spa, hram za meditiranje, ljetna kuhinja, sjenica s roštiljem i mjesto za opuštanje uz vatru.

FOTO: THEAGENCYRE.COM

Kuća je izgrađena u neobičnom stilu, koji podsjeća na nomadsku arhitekturu. Zidovi su mu izgrađeni tradicionalnom tehnologijom čerpiča, ravnomjerno se zagrijavaju i dobro zadržavaju toplinu.

Ovo je važno za pustinju s jakim promjenama temperature noću. S naglaskom na lokalne materijale i malo otpada, arhitektura od čerpiča je ekološki održiva i zadovoljava moderne zahtjeve sigurnosti od potresa koji se često događaju u Kaliforniji.

FOTO: THEAGENCYRE.COM

Ova kuća je skladno uklopljena u okolni krajolik sa stijenama i može se iznajmiti na neko vrijeme. Ako se umorite od opuštanja na mjestu, možete istražiti okolicu i nacionalni park Joshua Tree (gdje, usput, postoje i druge neobične kuće). U Bonita Domes osjećate se kao da ste na drugom planetu, poput Tatooinea iz svemira Ratova zvijezda.

FOTO: THEAGENCYRE.COM
Komentari