KUĆA NA KUĆI: moderan obiteljski dom sagrađen na krovu zgrade

Jedno je sigurno – Nizozemci uvijek u svijet dizajna i arhitekture donesu nešto novo i inovativno koje istovremeno oduševljvava svojom jednostavnošću i humanim pristupom. Evo jednog takvog primjera!

 


Kada u velikim gradovima nedostaje zemljišta za gradnju kuće, a konstrukcija zgrada to dopušta, moguća je izgradnja stambenih objekata koji se nadograđuju na krov, barem ako gradovi to odobre. To je uspjelo za rukom vlasnicima kuće sagrađenoj na stambenoj zgradi u nizozemskom Haagu.

Projekt koji potpisuje arhitekt Tjeerd Bloothoofd, osnivač studija Bloot Architecture. Kuća površine 60 kvadrata sagrađena je iznad izvornog stana kako bi ga proširila stvaranjem tri spavaće sobe i pristupačne terase. Tako je stan na posljednjoj etaži i novosagrađena kuća postale ustvari – dvoetažni stan!

“Kuća na kući’ poštuje postojeću arhitekturu od opeke ostavljajući je netaknutom i stvarajući novi svijet na vrhu trokatnih stambenih blokova koji vladaju u ovom kvartu.

Foto: Christian van der Kooy

Riječ je o nadogradnji od čelika, na tipičnoj zgradi građenih tridesetih godina prošlog stoljeća, koja stvara kontrast s okolnim ravnim krovovima. Ova kuća dodana na krov ima tri spavaće sobe – dvije dječje i jednu roditeljsku. Osim spavaćeg dijela, soba za roditelje ima i prostor za sjedenje, toalet i ostavu tako da funkcionira i kao mini dnevni boravak i ima sve potrebno da bi se veći dio dana moglo boraviti u ovom dijelu interijera.

Foto: Christian van der Kooy

Kuću okružuje je vanjska terasa, što je dodatni dragocijeni sadržaj. Drvo crvenog cedra upotpunjuje strukturu i pod terase te daje toplinu eksterijera koje je dovoljno prostrano da obitelj može na njoj boraviti dobar dio dana i večeri.

Foto: Christian van der Kooy

Novonastala kuća se široko otvara prema svom urbanom krajoliku zahvaljujući velikim erkerima i dominira krajolikom. Namještena je i uređena na jednostavan i suvremen način, u skladu sa svojim inovativnim linijama i nadahnuta skandinavskim dizajnom.

 

Komentari