KADA PROZORI NAPRAVE ČAROLIJU: zapušteno potkrovlje u Samoboru mladi je par pretvorio u divan dom

Kako u potkrovlju dobiti terasu te pritom zadržati istu površinu unutarnjeg prostora? Upoznajte Petru i priču o njezinu domu na zadnjem katu obiteljske kuće u blizini Zagreba!

 


Potkrovlja su prostori koja zbog svojih kosina kao glavne specifičnosti i želje da se one naglase, a prostor maksimalno iskoristi, nude kreativna rješenja i dobre ideje. Stoga predstavljaju pravi izvor inspiracije i uvijek pobude veliku pažnju. Vjerujemo da će tako biti i s ovim stanom tik pod krovom, čiji su vlasnici mladi par.

“Odluka da mračno potkrovlje u našoj obiteljskoj kući pretvorim u svoj novi stan, jedna je od mojih najboljih odluka”, kaže Petra, 24-godišnja znanstvenica iz Samobora.

Petra je po zanimanju fizičarka i vrlo važan aspekt doma joj je energetska učinkovitost koja podrazumijeva pravilno ventiliranje, osunčavanje i dobru izolaciju / Foto: Saša Ćetković

Petra je, kao i mnogi njezini vršnjaci nakon završenog fakulteta, bila u dilemi – napustiti obiteljski dom u Samoboru te otići u mali stan bliže Zagrebu ili ostati u obiteljskoj kući u kojoj je odrasla i u potkrovlju urediti potpuno autonoman stan, neovisan o ostatku kuće? Bez puno dvojbe, odlučila se za drugu opciju.

Omiljeni kutak joj je prostor oko VELUX krovne terase. Kada je lijepo vrijeme onda je na terasi, a kada je hladno, onda uživa u pogledu prema vani / Foto: Saša Ćetković

TEMELJITA ADAPTACIJA POTKROVLJA

Potkrovlje koje je nekada koristila za svoja dječja „istraživanja“, nakon temeljite obnove postao je njezin dom u kojem se osjeća sjajno.

“Prije dvije godine ovo je izgledalo potpuno drugačije – mračno, razlomljeno u manje prostore te prepuno nepotrebnih stvari”, otkriva nam.

“Prostor je funkcionirao kao dva odvojena stana, u jednom dijelu potkrovlja bila je moja dječja soba i obiteljsko spremište, a u drugom dijelu baka je imala svoje prostorije. Odlučili smo objediniti sve te prostore u jedan stan od stotinjak kvadrata u kojem imam sve što mi treba – dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, kupaonicu, wc, vešeraj, spavaću i radnu sobu, te moj omiljeni dio, terasu”, kaže Petra, dodajući kako su upravo VELUX proizvodi omogućili tu transformaciju.

Grede prostoru daju karakter i osobnost, a mogu se iskoristiti za držanje knjiga, biljki,  rasvjete… / Foto: Saša Ćetković

STVARANJE KROVNE TERASE

“Znala sam da želim puno svjetla i nadala sam se da ću imati krovnu terasu. No, svako klasično rješenje s terasom, značilo je da moramo „uvući krov“ i smanjiti unutarnji prostor za površinu terase. I kada smo već umalo odustali, moja mama je vidjela rješenje – VELUX krovnu terasu. To je proizvod koji funkcionira kao kombinacija krovnih i vertikalnih prozora koji se mogu otvoriti za izlazak na terasu”, objasnila je Petra.

“Oduševio nas je taj proizvod jer je omogućio da iskoristimo postojeću nadstrešnicu i pretvorimo je terasu, a ujedno zadržimo istu površinu unutarnjeg prostora”, dodaje.

VELUX krovna terasa omogućila je izlazak na nadstrešnicu koja se prije nije koristila. Taj proizvod prostoru je dao novu funkcionalnost i kvalitetu boravka te pritom zadržao istu površinu interijera / Foto: Saša Ćetković

GALERIJA POD SLJEMENOM

Prostor iza i ispred krovne terase njezin je omiljeni kutak u domu u kojem se rado opušta. Svoje slobodno vrijeme najčešće provodi u tom kutku. Ili je na terasi i uživa u lijepom vremenu ili je u interijeru te uživa u lijepom pogledu prema vani.

“Prozori su jako promijenili ovaj prostor i dali mu potpuno novu funkcionalnost. Osim što su unijeli mnogo dnevne svjetlosti, na pojedinim mjestima omogućili su više uporabljivog prostora za stajanje, bolje provjetravanje te osjećaj otvorenosti i slobode. To dodavanje funkcionalnosti najvidljivije je u spavaćoj sobi. Naime, s obzirom na visinu potkrovlja odlučili smo da u tom najvišem dijelu pod sljemenom krova napravimo galeriju u kojoj će biti spavaća soba. Teško je bilo zamisliti da će u tom niskom i mračnom prostoru biti moguć ugodan boravak, no kada su došli prozori, sve se promijenilo. Dobili smo divnu i svjetlu spavaću sobu u kojoj je vrlo cozy i romantično spavati”, kaže Petra koja živi u potkrovlju sa svojim dečkom.

Otkrila nam je i kako uživa gledajući zvijezde iz kreveta, a poseban joj je gušt po ljeti otvoriti prozore.

“Tako ima osjećaj kao da spavamo vani ispod zvjezdanog neba”, objašnjava.

Ljeti otvore prozore i imaju osjećaj kao da spavaju pod vedrim nebom, a posebno je romantično kada kiša rominja po prozorskom staklu / Foto: Saša Ćetković

Stepenice prema galeriji skrivaju u sebi mnoge ormare i ladice za držanje raznih stvari, a život u potkrovlju uvijek daje mogućnosti da se kosine i grede iskoriste za ugradbene ormare, police za knjige, rasvjetu na gredama, držanje biljaka…

Stepenice skrivaju ladice i ormare za pohranu stvari. Tu su prostirka za vježbanje, bučice… / Foto: Saša Ćetković

“Često kuhamo i sviđa nam se što je kuhinjski otok u sredini doma. Kuhanje nije kazna, pa da mora biti negdje sa strane, nego upravo suprotno. Vrlo je zgodno što blizu kuhala imamo i prozor pa se pare i mirisi od kuhanja mogu brzo provjetriti”.

U blizini kuhinjskog otoka je prozor te VELUX krovna terasa što omogućava brzinsko provjetravanje kuhinjskih mirisa / Foto: Saša Ćetković

ENERGETSKI UČINKOVITO POTKROVLJE

S obzirom na to da je Petra fizičarka, porazgovarali smo i o energetskom aspektu potkrovlja.

“Mnogi ljudi se boje da će u potkrovlju zimi biti hladno, a ljeti vruće. Najvažnije je dobro izolirati krov i odabrati kvalitetne prozore s izvrsnim fizikalnim svojstvima. Mi smo odabrali troslojne VELUX prozore, a dodatna zaštita od sunca su sjenila, tende i rolete”, kaže mlada fizičarka dodajući kako je prostor iznimno topao i svijetao te da praktički gotovo nikad ne mora paliti svjetlo, osim noću.

“Ovo je moj dom i sretna sam što sam donijela tu odluku da ostanem živjeti u kući s tri generacije  – bakom, roditeljima, dečkom”, zaključuje Petra.

Petra ističe da kada bi trebala izdvojiti jedan proizvod koji je napravio najveću promjenu i poboljšao kvalitetu života u njezinu domu onda bi to bila VELUX krovna terasa  / Foto: Saša Ćetković

 


PROMO 

Komentari