PRIJE I POSLIJE: pretvaranje stare garsonijere u Malinskoj od 21 m2 u moderni elegantni apartman

Vlasnici su, inspirirani projektima studija Mirjana Mikulec obnovili staru garsonijeru u divan apartman koji odiše luksuzom i elegancijom. Pogledajte ovu sjajnu transformaciju u kojoj je iskorišten svaki baš centimetar prostora

 

 

Na drugom katu stambene zgrade u Malinskoj na otoku Krku, svega nekoliko desetaka metara od mora nalazi se garsonijera koja je godinama služila za dugoročni najam. Novi vlasnici odlučili su neveliki prostor od svega 21 četvorni metar prenamijeniti za kratkoročni najam te su krenuli u kompletnu adaptaciju nakon koje je prostor doživio nevjerojatnu transformaciju.

U tlocrtu nije ništa mijenjano, ali je svakako bolje iskorišten prostor, te je pomnim odabirom namještaja, detalja, bolja i tekstura napravljen veliki stilski skok, nakon kojega je vrlo teško povezati staro stanje s novim.

 

CENTRALNI PROSTOR:

Foto: Privatni arhiv

 

Ovaj studio apartman sastoji se od centralne prostorije s bračnim krevetom, kuhinjom, barskim stolićem za blagovanje iz koje se izlazi na mali balkon, zatim od ulaznog prostora i kupaonice.

“Cjelokupni namješteni prostor je ogoljen od namještaja, te zidnih i podnih obloga. Napravljena je potpuno nova instalacija struje vode i klime, a stavljene su i nove stropne, zidne i podne obloge te je zamijenjena cjelokupna stolarija”, otkriva nam vlasnik.

Dakle, od staroga stana ostao je ustvari samo kostur – betonska međukatna konstrukcija u vidu poda i stropa, te zidovi izgrađeni iz blok opeke.

“Sve što je ostalo izgrađeno je još 1980. godina, dok je cjelokupni stan doslovno nov, iz 2020”, komentira vlasnik.

Foto: Damir Zamklar / DFK

Vlasnici su se odlučili kuhinju ostaviti na istome mjestu, ali su ležaj naslonili na zid na kojem je nekoć bila polica. Stol su sa središta prostorije preselili su do zida. Kako je ovo apartman za maksimalno dvoje, mali barski stol posve je dovoljan, a pretpostavka je da će se dio obroka jesti i na terasi, na kojoj postoji stol, stolice i klupa. Manji stol u sobi omogućio je smještanje velikog bračnog kreveta te mini sofe za odmor i opuštanje.

Foto: Privatni arhiv

Zidovi su, u skladu s trendovima, obloženi panelima u uzorku drveta koji su dali toplinu i udobnost prostoru. Paneli su, kao i ostali namještaj u stanu naručeni i rađeni po mjeri, kako bi se maksimalno iskoristio prostor.

“Kuhinja, ormar u hodniku i kupaonski element skrajani su danima u mojoj glavi, te je svaki centimetar istih detaljno isplaniran”, kaže vlasnik, koji je sa suprugom osmislio koncept uređenja. U tome im je inspiracija bila i emisija InDizajn s Mirjanom Mikulec.

Foto: Damir Zamklar / DFK

“Budući da se zgrada nalazi na dobroj lokaciji, htjeli smo da i sam prostor bude vrhunski, s obzirom na njegovu osnovnu namjenu, a to je turistički najam. Želja je bila dobiti apartman kakav se ne viđa svaki dan, nešto drugačije, nešto upečatljivo. Svaki detalj u stanu isključivo je ideja moje supruge i mene. Dani i dani utrošeni su u istraživanje i pronalazak adekvatnih rješenja, pogotovo zato što se radi o prostoru od samo 21 m2  svaki detalj je imao točno svoje zadano mjesto i ulogu”, ističu vlasnici.

Apartmanom dominiraju tamni  tonovi, što se može na prvu činiti neobičnim potezom.

“Tamni tonovi su bili naš izbor od prvog trenutka. Htjeli smo postići dojam ekskluzivnosti i elegancije, te nam se upravo crna boja nametnula kao savršen izbor”, objašnjavaju vlasnici.


KUPAONICA:

Foto: Privatni arhiv

Za realizaciju ovoga projekta vlasnici su angažirali lokalnog majstora Nikolu koji je ispunio sve njihove želje – od obnove instalacija, postavljanja keramike i svih ostalih elemenata u kupaonici koja sada izgleda znatno prostranije, a usto ima osmišljen prostor za skladištenje, koji prije nije postojao.

Foto: Damir Zamklar / DFK

Pločice s uzorkom betona svojim su velikim dimenzijama proširile prostor, a dinamika i karakter su uneseni drugim pločicama manjih dimenzija, s patchwork uzorkom. Prostor je naglašen detaljima u crnoj boji – slavinom, tušem, tipkalom za ispiranje WC-a te držačem za ručnik i toaletni papir.

Plitka tuš kada oslobodila je prostor i dala novu prostornost, a stijenke tuša s crnim profilima unijele su eleganciju.

Foto: Privatni arhiv

Bojler više ne zauzima dragocjeni prostor i ne nagrđuje ga, a perilica te police za pohranu nalaze seu ormariću ispod umivaonika. Drvena radna ploha na kojoj je umivaonik donijela je toplinu prostoru i oplemenila dominaciju sivih i crnih tonova.

Foto: Damir Zamklar / DFK

 

 

TERASA:

Foto: Privatni arhiv

Terasa je dobila novu, elegantnu crnu ogradu, a prostor na koji se naslanja obložen je drvetom te je tako stvoreno dodatno mjesto za sjedenje u obliku klupe. Stol i stolice, potpomognute tendom omogućile su objedovanje, privatnost i uživanje na terasi u bilo koje doba dana, bez obzira na jačinu sunca.

Foto: Privatni arhiv

“U 155 dana koliko je trajala renovacija (što zbog božićno-novogodišnjih praznika, što zbog COVID-19 situacije), utrošeno je puno radnih sati u cjelokupni projekt. Na kraju svega mogu samo reći da je moje svakodnevno bdjenje u stanu nad radovima i naše zajedničko traženje idealnih rješenja, što se nas tiče, ipak urodilo plodom”, zaključuju vlasnici.

Foto: Damir Zamklar / DFK

 

 

Komentari