SUPER IDEJE ZA KOPIRANJE: funkcionalan stan od 42 kvadrata iskorišten do posljednjeg centimetra

Arhitekt Tommaso Giunchi autor je projekta stana površine 42 m2. Tijekom adaptacije i osmišljavanja prostora, uslijed kojih nije mijenjan izvorni plan, stvoren je funkcionalan interijer s originalnim rješenjima

 

 

 

Stan od 42 kvadrata, smješten u prizemlju nove stambene zgrade u Milanu primjer je dobro iskorištenog prostora u kojem svaki centimetar ima svrhu. U tome je veliki saveznik bio namještaj po mjeri ali i angažman stručnjaka. Vlasnici, mladi par, su u uređenju odriješene ruke dali arhitektu Tommasu Giunchiju, a njihov zahtjev je bio da se stvori funkcionalan prostor u kojem kuhinja neće biti skučena te formiranje kutka za kćer vlasnika koja provodi vikende kod oca.

Bez intervencija u postojeći tlocrt arhitekt je odijelio spavaći prostor od dnevnog te unutar spavaće sobe napravio i ležaj za djevojčicu. Otvaranjem vrata stana se odmah ulazi u dnevni prostor u kojem su kuhinja, stol za blagovanje je mini boravak s pogledom na terasu i vrt.

Dio boravka odijeljen je panelima i kliznim vratima od novonastalog prostora spavaće sobe u kojoj su dva ležaja – jedan fiksno podignuti u visinu a drugi s mogućnošću podizanja. Odmah do spavaćeg dijela je kupaonica.

Foto: Adriano Pecchio

Dnevni dio stana je okupan svjetlošću koja dolazi preko velikih otvora koji se doimaju kao stakleni zid. Tako je ujedno i iskorišten prostor vrta i terase koji ulaze u dnevni prostor i postaju dio cjeline koja sada izgleda znatno veća. Vrt u ljetnim mjesecima postaje i dnevni boravak na otvorenom. Zid na koji je naslonjena sofa iskorišten je kao mjesto za knjige.

Foto: Adriano Pecchio

Kuhinja je podijeljena u strukturu u obliku slova Z, postavljena ispred ulaznih vrata stana. No prostor vrta koji se vidi kroz velika klizna vrata u produžetku stvara osjećaj prozračnosti i slabi dojam ograničenja kuhinjskim poluotokom. Kuhinja ima dosta elemenata i priličan radni prostor na koji se nastavlja blagovaonski stol, baš kako su htjeli vlasnici.

Prostor se uštedio na blagovaonskom stolu koji je kliznog koncepta – kada je stol samo za dvoje, onda se njegov višak povlači u unutrašnjost poluotoka i izlazi na drugu stranu. Kada se za stolom okupi više osoba, tada se on izvlači iz poluotoka.

 

Foto: Adriano Pecchio

Zid preko puta kuhinje i boravka dijeli spavaći prostor te je mjesto za knjige i ormare za skladištenje. No, funkcionira i kao tv zid zahvaljujući zaslonu za projekcije koji je skriven u stropu. Kada se otklopi, prekriva zid iza kojega je spavaća soba.

Ovo je savršen primjer kako se namještajem po mjeri može iskoristiti prostor zida bez da se stvara dojam ograničenja. Tajna je i u ormarima jednostavnog dizajna, bez ručki i u bijeloj boji čime se stvara dojam zida.

U spavaćoj sobi stvorena je multifunkcionalna struktura u kojoj se u jednom dijelu nalazi krevet za kćer vlasnika do kojeg se dolazi stepenicama i krevet za vlasnike koji se može, radi stvaranja prostora za igranje, podići do stropa. a ormari i kontejneri na razvlačenje u donjem dijelu. Krevetu se pristupa nizom stepenica. I ovdje je prostor oko i ispod kreveta iskorišten za police i ormariće.

Foto: Adriano Pecchio
Komentari