NAKON ADAPTACIJE: mali dvosobni stan od 48 kvadrata u Umagu postao je trosobni

Idemo u Istru! U Umagu se nalazi dvosobni stan od 48 kvadrata koji je temeljitom adaptacijom dobio nove instalacije, podne obloge, namještaj i – jednu prostoriju koja sada služi kao radna i garderoba

 

 

Mlada učiteljica u Umagu je naslijedila stan od svoje bake i nakon 15 godina podstanarstva krenula u avanturu uređenja svoga prvoga doma. Stan građen početkom 60-ih godina prošloga stoljeća nije nikada renoviran, tako da je bila potrebna temeljita renovacija. Ona je uključivala i neke preinake u prostoru.

“Od staroga stana ostale su samo vanjski zidova i pregradni zid između kuhinje i kupaonice”, otkriva vlasnica te dodaje kako je unutar budžeta koji nije bio pretjerano izdašan – oko 150 000 kuna, nastojala ispuniti sve potrebe i želje.

“Volim da mi je u domu ugodno i prozračno, pa sam slijedila te ideje”, ističe.

Možda će se nekome navedeni budžet činiti prilično velikim, ali kada uzmete u obzir da je baš sve mijenjano – od stolarije, podova, zidova, instalacija, kuhinje, kupaonice, namještaja, detalja… onda to doista i nije tako.

No, krenimo redom…


PRIJE


Nelogičan raspored

Što je mijenjano u rasporedu stana, najbolje pokazuje njegov tlocrt prije i poslije.

Kuhinja i ulazni prostor ostali su iste površine, dok su ostale prostorije doživjele promjene, a sve kako bi nastala jedna nova. Da bi se to i ostvarilo, bilo je potrebno pomicati zidove i stvoriti novi uski hodnik koji bi vodio do nove prostorije.

Stari tlocrt imao je pomalo nelogičan raspored pa se u spavaću sobu ulazilo iz dnevne sobe. Sada je kuhinja s blagovaonicom proširena za otprilike pet kvadrata kako bi se u nju mogao smjestili i dnevni boravak. Na mjestu staroga dnevnoga boravka, koji je sada znatno manji (svega 6,7 kvadrata) smjestila se mala soba, koju vlasnica koristi kao garderobu i radni kutak.  Treća soba je spavaća soba i prostire se na nešto više od 9 kvadrata, što je dovoljno, budući da zbog garderobe u susjednoj sobi ovdje nisu bili potrebni veliki ormari, nego samo komoda za ručnike i posteljinu.


POSLIJE


Više svjetlosti i funkcionalnosti

Vlasnica je predloženi tlocrt arhitekta prihvatila, zadovoljna uglavnom sa svima, ali je izmijenila neke sitnice poput rasporeda sanitarija i namještaja, kao i kuhinje i prilagodila ih svojim potrebama.

“Uspjeli smo osigurati puno svjetlosti prozorima sa svih strana. Najbitnije mi je bilo srušiti zid između stare dnevne i kuhinje i stvoriti otvoren prostor. Obožavam onaj prostrani otvoreni prolaz ulazni hodnik-dnevna zona”, govori vlasnica.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Cijeli interijer opremljen je vrlo jednostavno, s nenametljivim komadima namještaja, i idejom da se sve jednostavno čisti i održava. Iako, detaljima poput otvorenih polica vlasnica nije mogla odoljeti jer ih jako voli. One skupljaju i više prašine, ali, s druge strane, doprinose puno atmosferi i stilu. Upravo su detalji stan učinili posebnim i – osobnim jer odaju senzibilitet i životni stil vlasnice. Među detaljima, pored polica i malih slika, ističu se i dvije velike slike u dnevnom prostoru. Njih je vlasnica sama naslikala.

 

Foto: Privatni arhiv

Izbjegavanje masivnog namještaja

“Jedna od glavnih ideja bila je da je i praktičan za održavanje te da se izbjegne masivni namještaj. Supermat fronte na kuhinji lako se čisti, kao i ostale površine. U dnevnoj zoni želja bi mi je bila imati kontinuiran prostor i prostor za biljke, pa sam sve povezala s kuhinjom. Garnitura u dnevnom je prilično velika s obzirom na prostoriju, al je jako kvalitetna i udobna pa sam išla na taj izbor naslanjanja na zid s obje strane. Usto, tv bi po tlocrtu bio na poziciji gdje udara vanjska svjetlost, pa sam odlučila smjestiti ga na zid u kutu gdje sam dobila tv sliku bez sjena”, objašnjava vlasnica koja je u sve prostorije stavila i tepihe i zavjese jer voli takve detalje. No, kako voli i praktičnost – svi tepisi i zavjese su perivi u perilici!

 

Foto: Privatni arhiv

 

Vlasnica se umjesto ugradbenog ormara u hodniku odlučila za povoljniju varijantu. Stavila je nježno ružičaste zavjese iza kojih se krije veliki hladnjak koji nije stao u kuhinju te velika polica za odlaganje stvari koje ne želi, kako je istaknula, stalno gledati ili joj ne trebaju u svakodnevnoj uporabi – sredstva za čišćenje, usisavač…).

Prilikom uređenja, ideja skladnosti i bezvremenskog dizajna također je vlasnici bila jako bitna.

Foto: Privatni arhiv

“Vodila sam se i idejom da sve bude prozračno i skladno. Bilo je važno i da bude koliko-toliko klasično, kako bi mi uz manje izmjene detalja, bilo uvijek i aktualno-. Nisam ljubitelj modernog, pa je u stanu ostao malo starinski štih”.

 

Komentari