POSEBNA VEZA S PRIRODOM: na krovu kuće u Japanu zasađena stabla trešnje

Pansion u Japanu koji je projektirao arhitekt Terunobu Fujimori ima posebnu vezu s prirodom. S njegovih se prozora pruža pogled na planinske lance i rižina polja, a na krovu rastu… mlade trešnje koje će svojim cvjetanjem ili šuštanjem lišća oduševiti turiste.

 

 


Kodomari Fuji, novootvoreni pansion u Japanu, odražava neobičan pristup japanskog arhitekta Terunobu Fujimorija. Prirodu uvijek stavlja u prvi plan, ali to čini na neobičan način, ne ograničavajući se na korištenje prirodnih, ekološki prihvatljivih materijala ili brisanje granica između interijera i eksterijera.

Ne čudi da se Fujimorijevi projekti često nazivaju “bizarnim”, “čudnim”, “ekscentričnim”.

FOTO: KODOMARI FUJI

Ova kuća nije iznimka, a nalikuje velikom drvenom brodu s pogledom na more rižinih polja. Dugačka kuća ukrašena je crnim spaljenim daskama (yakusugi ili shu-sugi ban tehnologija) i prekrivena ručno izrađenim krovom. Na sljemenu krova nalazi se uredan niz stabala trešnje, inspiriran lokalnom znamenitošću – 300 godina starom žalosnom trešnjom koja raste samo nekoliko metara od kuće.

FOTO: KODOMARI FUJI

Kuća se nalazi u malom selu Fujimi, a njezina pročelja gledaju na “japanske Alpe” (ovo je zajednički naziv za tri lanca – Akaishi, Kiso i Hida). Po lijepom vremenu možete vidjeti s prozora glavni simbol Japana – planinu Fuji. Stoga je arhitekt odlučio u središte pozornosti staviti panoramske poglede na okolni krajolik.

FOTO: KODOMARI FUJI

Terunobu Fujimori se u svojim projektima uvijek poziva na povijesni kontekst, tradicionalne kuće i načine gradnje. U ovom slučaju, takva poveznica s poviješću ovog mjesta je drevna trešnja, koja je svoj nastavak našla u vrtu trešanja na krovu.

Nastavljajući ovu filozofiju sklada s prirodom, vlasnici planiraju oživjeti susjedna rižina polja i zasaditi nova stabla kako bi se kuća postupno potpuno stopila s okolinom.

 

Komentari