6 dizajnerskih ideja uočenih u malom dvosobnom stanu za mladu vlasnicu

Mali, nepravilni ili po bilo čemu zahtjevniji životni prostori, zahtijevaju više pažnje i planiranja prilikom uređenja. Rezultat je veća doza kreativnosti i dosjetljivosti, pa takvi stanovi, baš kao ovaj koji vam predstavljamo imaju sjajna rješenja.


Osnivačica dizajnerskog studija Carton Group, Ekaterina Lyubimkina potpisuje uređenje ovog malog dvosobnog stana od 43 kvadrata koji je, unatoč prostornim ograničenjima, postao atraktivan i funkcionalan prostor sa zanimljivim rješenjima.

Stan je uz opremanje trebao i temeljitu adaptaciju, budući da je zgrada sagrađena 1966., a prostor se nije obnavljao nekoliko desetaka godina. Uočili smo šest super rješenja koja možete primijeniti u svome malome stanu, apartmanu za najam ili vikendici.

FOTO: EVGENIJ KULIBABA

 

1. OTVARANJE PROSTORA

U početku je to bio tipičan mali dvosobni stan iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Raspored je uključivao dvije izolirane male sobe i kuhinju površine 5 kvadrata, predsoblje i malu kupaonicu.

Jedan od ključnih zadataka bio je optimizirati prostor pa je uklonjena pregrada između dnevnog boravka i hodnika te hodnika i spavaće sobe te se u ulaznom dijelu organizirao kompaktan prostor za odlaganje sezonske odjeće i obuće. Isto tako, kupaonica se podijelila na dva dijela kako bi se dobio toalet.

FOTO: EVGENIJ KULIBABA

 

2. GARDEROBNI PROSTOR IZA ZAVJESA

Budući da je stan mali, dizajnerica je odlučila ne “raspršiti” osobne stvari među brojnim ormarima, već napraviti punu garderobu. Za to je izdvojen dio spavaće sobe, ugao koji ispod zavjesa skriva police i vješalice. To je svojevrsni walk-in ormar iza zavjesa. Ugodni mekani tekstil zavjesa stvara ugodnu, opuštajuću atmosferu u spavaćoj sobi, pogodnu za ugodan san i opuštanje.

FOTO: EVGENIJ KULIBABA

 


3. INTENZIVNE BOJE

Odvažna odluka dizajnerice bila je da zidove u sobama oboji u tamnije, opuštajuće boje: tamno sivu, smaragdno zelenu i tamnu ružičastu poznatu i kao fuksiju. Implementacija takve palete uništila je mit da se zasićene nijanse ne mogu koristiti u malim prostorima. Interijer se pokazao svijetlim, ugodnim i vrlo udobnim.

FOTO: EVGENIJ KULIBABA

4. MINI BIBLIOTEKA U DNEVNOJ SOBI

Vlasnica voli čitati i ima vrlo veliku knjižnicu. Kako bi se smjestila u ovakav mali prostor, osigurane su police iznad sofe i regal do zida. Uz njegovu pomoć, našlo se rješenje za nosivu izbočenu gredu, koja je postala dio konstrukcije.

Otvoreni dijelovi raspoređeni stepenasto tvore zanimljiv ritam i pružaju različite mogućnosti skladištenja. Kako bi se uštedjelo na prostoru, nije napravljen stražnji zid u regalu, već je zid jednostavno obojan svijetlom bojom. Za praktičnost i ljepotu, police su opremljene LED rasvjetom.

FOTO: EVGENIJ KULIBABA

5. KUTNI KUĆNI URED

Dnevni boravak je trebao biti kombinacija prostora za odmor i  rad. Kako se bi preopteretila mala prostorija, radna površina je integrirana u prozorsku dasku, a unutar ploče stola su predviđene ladice za papire i uredski pribor. To je omogućila visina prozorskih klupica.

Ovaj ‘kutni’ koncept je prikladan zbog svoje varijabilnosti: može se sjediti za radnim stolom tako da se vidi krajolik ili se može okrenuti bočno prema prozoru i premjestiti se za drugi stol.

FOTO: EVGENIJ KULIBABA

6. BLAGOVAONICA NA PROZORSKOJ DASCI

U kuhinji se nastojao funkcionalno iskoristiti svaki centimetar prostora. Tako je prozorska daska postala nastavak stolne ploče i pretvorila se u pult za doručak, ali i mjesto za čitanje, a puni blagovaonski stol – u slučaju dolaska gostiju – postavljen je u susjednu dnevnu sobu.

Stol je nadopunjen mekom udobnom stolicom presvučenom smaragdnom bojom koja se  koristi kao akcentna boja u cijelom stanu.

FOTO: EVGENIJ KULIBABA
Komentari