Stara seoska kuća prošla je adaptaciju i postala novi dom bračnom paru

Korištenje prirodnih materijala poput opeke, kamena i drveta daje poantu novom dizajnu ove ladanjske kuće, gdje neutralni i topli tonovi doprinose stvaranju opuštajuće atmosfere u svim prostorijama.


 

Rustikalni stil, ali u modernoj verziji postao je omiljen ne samo u kućama i apartmanima za odmor nego i životnim prostorima. Ovaj trend voli jako prirodne materijale, uglavnom drvo, ostavljajući pomalo nesavršen dojam, ostavljajući teksture ili pukotine vidljivima. Kako to izgleda, možete se uvjeriti na primjeru jedne stare seoske kuće pored Barcelone.

Dizajnerica interijera Marta Castellano-Mas transformirala je staru zapuštenu kuću u vrlo osoban obiteljski dom, s bezvremenskim ozračjem koje obuhvaća rustikalnu estetiku u kombinaciji s industrijskim stilom i pruža svojim vlasnicima mirnu, iznimno gostoljubivu, prirodnu atmosferu.

 

FOTO: DAVIDE PELLEGRINI

Kuća se prostire na dvije etaže po 100 kvadrata. Zbog lošeg stanja očuvanosti seoske kuće, bila je potrebna opsežna renovacija. Osim toga, radi veće funkcionalnost smišljen je novi raspored kako bi se prilagodio potrebama novih vlasnika. Tako je na donjoj etaži uređen dnevni boravak s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom, i sobom koja ću u budućnosti postati igraonica za djecu vlasnika, praonicom i gostinjskom kupaonicom. Na gornjoj etaži, su privatne prostorije – tri spavaće sobe, radna soba i kupaonica.

FOTO: DAVIDE PELLEGRINI

Kako bi postigla veću dozu rustike i industrijskog štiha, dizajnerica je odlučila skinuti slojeve žbuke s nekih zidova i doći do opeke. Njezina tekstura i nesavršenost, koja je vidljiva i na nekim drugim površinama stvaraju osjećaj autentičnosti. U uređenju se dizajnerica oslanjala na paletu materijala koji sežu od mikrocementa na podu do plemenitih materijala kao što su željezo, hrastovo drvo, ručno rađena keramika i mramor.

Sa svojim dvobojnim zakrivljenim oblicima naglašenim crnom bojom, strop s keramičkim svodom, tipičnim za Kataloniju, na donjem katu je restauriran i daje karakter i dinamiku dnevnom prostoru.

FOTO: DAVIDE PELLEGRINI

S pristupom vanjskom dijelu kuće gdje su terasa i vrt, kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak su otvorenog koncepta što olakšava cirkulaciju između prostora i maksimizira doprinos prirodnog svjetla. U kuhinji su zidovi od opeke u kontrastu s bijelim namještajem s crnim ručkama, kao i s gornjom vitrinom od željeza s crnom završnom obradom.

FOTO: DAVIDE PELLEGRINI

Cijelu kuhinju po narudžbi je dizajnirala Marta Castellano-Mas, s masivnim hrastovim, struganim i lakiranim namještajem koji otkriva punu teksturu drva. Crno željezo i drvene stepenice, koje povezuju jedan kat s drugim, vizualno su lagane i također doprinose stvaranju kontrasta u ovom području.

Otok je srce kuhinje i nudi svojim vlasnicima, s jedne strane, udoban prostor za kuhanje i skladištenje, as druge, šank s visokim stolicama, idealan za doručak ili neformalnu večeru.

FOTO: DAVIDE PELLEGRINI

Na kuhinju se nastavlja blagovaonica opremljena stolom i klupom od obrađene borovine te svjetiljkom od prirodnih vlakana.

U ravnoteži s paletom materijala i tonova kuhinje i blagovaonice, dnevni boravak je besprijekorno jednostavan. Ima nekoliko odabranih elemenata: sofu presvučenu prirodnim vlaknima u sirovim tonovima, kamin, okrugli stol i lampu za čitanje.

FOTO: DAVIDE PELLEGRINI

 

 

Komentari