Ugodan trosobni stan za četvero: malim preinakama do funkcionalnog prostora za cijelu obitelj

Dizajnerica je stvorila funkcionalan životni prostor od 67 kvadrata u kojem svaki član obitelji ima mjesta za svoju privatnost i sve svoje potrebe.

 


Bračni par s dva sina, 7 i 5 godina, obratio se dizajnerici Juliji Shipelovoj sa zahtjevom za uređenje interijera njihovog novog stana u neboderu. Obitelj voli putovati te biti u prirodi, a svoj su stan željeli vidjeti kao vedar i bezvremenski prostor, s akcentima prirodnih boja.

FOTO: ŽENJA MURAVJOVA
FOTO: ŽENJA MURAVJOVA

U početku je stan imao dvije veće izolirane sobe, veliku kuhinju i dvije kupaonice. Obitelji nije bilo potrebno nikakvo preuređenje, ali je dizajner predložio proširenje druge kupaonice pomoću susjednog hodnika kako bi se udobno smjestio prostor za pranje rublja. U kuhinji je uređen i dnevni boravak, manja soba postala je spavaća soba roditelja, a veća dječja soba za oba sina.

FOTO: ŽENJA MURAVJOVA

Osnova shema boja u interijeru su svijetli tonovi bijele, bež i sive, na koje su dodani akcenti u intenzivnijim, ali ipak smirujućim nijansama koji asociraju na prirodu i more. Tako je za dnevnu sobu odabrana tirkizna sofa, dok je na jedan zid nanijeta pastelna nijansa zeleno-plave.

Glavna spavaća soba nastavlja zelenu temu, ali u drugoj nijansi. Akcenti se mogu vidjeti u uzorku tapeta i na presvlakama kreveta.

FOTO: ŽENJA MURAVJOVA
FOTO: ŽENJA MURAVJOVA

Za spavaću sobu dječaka odabrana je tamnija plava boja koja će rasti s djecom pa će biti prikladna i kada njezini mali vlasnici porastu. Tamnoplava je doista izvrstan odabir. Za tekstil su odabrane žute i nijanse senfa, koje izgledaju sjajno u kontrastu s plavom.

FOTO: ŽENJA MURAVJOVA

Dobar dio namještaja – kuhinja, svi garderobni ormari i komode izrađeni su po mjeri kako bi se što bolje iskoristio prostor i kako bi izgledao kompaktno i skladno. Garderobni ormari koji se nalaze u spavaćim sobama i hodniku dosežu sve do stropa pa se tako povećao prostor za pohranu. U ormaru u roditeljskoj spavaćoj sobi je i sklopiva daska za glačanje skrivena unutar jednog od odjeljaka.

FOTO: ŽENJA MURAVJOVA

U dnevnoj sobi oko prozora prostor je vješto iskorišten za police za knjige i odlaganje društvenih igara. Prozorska daska postala je ugodno mjesto za sjedenje, koje su djeca već odabrala. Tu je i TV stalak za sitnice.

FOTO: ŽENJA MURAVJOVA

U stanu je malo prirodnog svjetla, no dizajnerica je to kompenzirala velikim brojem izvora umjetne rasvjete. Glavno svjetlo su reflektori ugrađeni u strop. Dodatni, pomoćni komadi uključuju luster iznad stola za blagovanje, podnu lampu pored sofe u dnevnoj sobi, visilicu u spavaćoj sobi, rasvjetu u ormaru, stropni luster u dječjoj sobi, svijećnjak u kupaonici i stropnu rasvjetu na istom mjestu tako da se može  stvoriti intimna atmosfera.

FOTO: ŽENJA MURAVJOVA
Komentari