Sjajno izvedeni kontrasti u moderniziranom građanskom stanu

Adaptacijom kojom se prilagodio novim vlasnicima, obitelji s malim djetetom, stan u zgradi rađenoj početkom 19. stoljeća postao je moderna stilska oaza koja vješto koketira s klasikom, koristeći ono najbolje što nudi autentični prostor – visoke stropove i prozore te velike sobe

 


Vodimo vas u Östermalm, jedan od najnaseljenijih i najvećih četvrti u Stockholmu, prepunu zanimljivih mjesta i prekrasnih starinskih zgrada s početka 19. stoljeća. Stan koji vam predstavljamo nalazi se u jednoj takvoj zgradi, sagrađenoj 1903. godine. Od tada se stan prenosio s generacije na generaciju jedne obitelji, da bi se prodao novim vlasnicima.

lada obitelj s djetetom bila je oduševljena upravo visokim stropovima i prozorima, prostorijama povezanih vratima a ne hodnikom, balkonom koji gleda na unutrašnje dvorište, velikom kupaonicom, vratima s ogledalima, štukaturama, masivnim hrastovim parketom…. Ukratko, svime što karakterizira stanove u ovakvim historicističkim zgradama.

 

Foto: Skeppsholmen.se

Stoga su sve ove elemente ostavili kao bazu, uz neke promjene (primjerice, nova boja laka na parketima) te na nju nadogradili moderan stil, koji uvelike koketira s klasikom i starim građanskim salonima. Teško je u takvom prostoru zamisliti ružičastu kutnu garnituru modernog dizajna, bez bočnih strana, moderni zlatno-stakleni stolić ili pak apstraktne i ultramoderne, provokativne motive na slikama, no ovdje to itekako funkcionira.

 

Foto: Skeppsholmen.se

Vlasnici su čak odlučili zadržati i raspored koji se za današnji način života čini vrlo nepraktičnim. Veliki uski hodnik dijeli stan na dva dijela – s jedne strane su veliki dnevni boravak iz kojeg se ulazi u glavnu, roditeljsku spavaonicu inspiriranu klasikom i hotelskim sobama te mala kupaonica s tušem. Ravno od ulaznih vrata u stan smjestila se velika, elegantna kuhinja koja je u ružičasto-smeđim tonovima, začinjena mramornim površinama i zlatom.

Na drugoj strani hodnika, koji ima izlaz na balkon, nalazi se dječja soba te veća kupaonica, a zanimljivost ovoga prostora je što se u njih ulazi iz kuhinje (prvo u kupaonicu, a iz kupaonice u dječju sobu. U stanu se neprestano izmjenjuju i savršeno kontrastiraju tamne i svijetle pastelne nijanse – od tamno sive, plave, smeđe i petrolej plave pa sve do ružičaste, ljubičaste i svijetlo plave.

 

 

Komentari