FUNKCIONALAN STAN OD 49 KVADRATA: kad je namještaj po mjeri glavni saveznik

Puno skladišnog prostora jedan je od prioriteta u modernom stanovanju. Imamo sve više odjeće, modnih dodataka, gadgeta, uređaja i ostalih sitnica pa je bitno iskoristiti svaki centimetar.

 


Kvadrata u domu nikad dosta, zar ne? Živimo uglavnom u nedovoljno velikim prostorima koji ne mogu odgovoriti na sve naše potrebe. Jedna od njih je svakako i funkcionalnost. Ona se prije svega odnosi na dovoljno prostora za pohranu.

Imamo odjeće i modnih dodataka više nego prije, kao i posuđa, uređaja, gadgeta i ostalih sitnica s kojima vrlo često nemamo kamo. Stoga je pomno planiranje prostora koje bi osiguralo dovoljno ormara, ladica, komoda i polica iznimno bitno u uređenju doma.

Najbolji odgovor na ovakav zahtjev, kojim se postiže maksimalna funkcionalnost jest namještaj po mjeri. Njime se iskorištava svaki centimetar, odgovara na želje i potrebe vlasnika, prikrivaju nepravilnosti u prostoru…

Foto: Dariusz Jarzabek

Današnji domovi gotovo su nezamislivi bez namještaja po mjeri, a primjer za to je i dvosobni stan u Varšavi, iza čijeg uređenja stoje Justyna Kolasa i Patryk Ławrynowicz iz poljskog studija 3XEL Architekci. Zavirite u prostor od 49 četvornih metara i inspirirajte se!

Stan se sastoji od dvije prostorije – dnevnog boravka koji je ustvari otvoreni prostor unutar kojega su još kuhinja i blagovaonica te spavaća soba. Tu su još nus prostorije – hodnik i kupaonica.

Kuhinja u obliku slova L ispunjena je elementima od poda do poda, no bijela boja fronti ostavila je dojam prozračnosti i iluziju prostranosti. Prostor ispod prozora iskorišten je za šank koji pruža divan pogled na okoliš, a usput je izvrstan element koji može biti kutak za ispijanje kave, brze obroke te radna površina.

 

Foto: Dariusz Jarzabek

Otvoreni dnevni prostor, u kojem je kuhinja uvučena u nišu, pa se tako ipak malo izdvaja, povezan je s hodnikom micanjem vrata koja su ih dijelila. To je omogućilo da se hodnik ispuni ormarima po mjeri s jedne i druge strane a da prostor ne izgleda zagušeno niti mračno jer dnevna svjetlost iz dnevne zone dopire do njega.

Spavaći prostor je uzak i prilično male kvadrature (10 četvornih metara), pa nije bilo previše mjesta za ormare. Tako je za skladištenje iskorišten cijeli zid iza kreveta. Viseći ormari služe za pohranu stvari koje vlasnici rjeđe koriste.

 

Foto: Dariusz Jarzabek

 

Komentari