Stan s fantastičnom terasom: novi dom za arhitekticu i njezinu obitelj

Arhitektica Melina Trogolo pronašla je novi dom za sebe i obitelj u staroj zgradi. U zapuštenom stanu vidjela je veliki potencijal i idealan životni prostor s velikom terasom.


Kada je otkrila ovaj četverosobni dvoetažni stan, arhitektica Melina Trogolo iz studija MTD Arquitecture odmah je uvidjela njegov potencijal, ali i nedosatke. Ustvari, njegov vanjski prostor nije bio uopće iskorišten.

Stan je bio zastarjelog odnosno nepraktičnog rasporeda, a ona ga je nakon deset mjeseci rada pretvorila u divan dom s velikom terasom za sebe i svoju obitelj.


Foto: Maia Croizet

Arhitektica je prije živjela u malom stanu i kada je njoj i obitelji prostor postao premalen, odlučila je potražiti veći. Isto tako, sve više ju je privlačilo provoditi vrijeme vani, u parku ili prirodi, pa je terasa ovoga stana bila veliki adut da se odluči za kupovinu.

Foto: Maia Croizet

Stan je bio u posve dobrom stanju kada su ga kupili, no arhitektica i suprug odlučili su unijeti neke preinake koje su zahtijevale veće radove.

Foto: Maia Croizet

Pored novih podova i obnove zidova, valjalo je urediti terasu i u nju dodati nove sadržaje poput roštilja i vanjske kuhinje te osmisliti kombinaciju blagovaonice i dnevnog boravka.

Kako se na terasu izlazi iz dnevne zone, tako ona postaje njezin produžetak na otvorenom.

Foto: Maia Croizet

Raspored arhitektica nije previše dirala: cijela gornja etaža je dnevni prostor s terasom, i u njoj borave cijeli dan, a na donju, gdje su spavaće sobe, silaze tek navečer, na spavanje.

Foto: Maia Croizet

Jedina novina jest dodavanje vešeraja u gornju etažu, pored dnevnog boravka te toaleta u hodniku.

Foto: Maia Croizet

Što se tiče uređenja, arhitektica je isprva zamišljala da će njezin novi dom biti uglavnom u bijeloj. No, na kraju je završilo s dosta sive i crne: budući da gleda na zapad i na ulicu, količina prirodnog svjetla je velika pa se arhitektica ohrabrila i unijela tamnije nijanse.

Foto: Maia Croizet

U kuhinji je osmišljena niša u kojoj su stavljeni kućanski uređaji i vinski podrum.

Foto: Maia Croizet

 

Komentari