Renoviran starinski stan sada ima bolji raspored i više stila

Starinski stan u Stockholmu prava je oaza šarma i izvrstan primjer kako se skandinavski interijeri s visokim stropovima mogu modernizirati i dobiti ponovno na atraktivnosti.

 


Skandinavski interijeri u starim zgradama s visokim stropovima uvijek izazivaju posebnu pažnju. Unatoč tome što je skandi skinut s trona vladajućeg stila i što su na njegovo mjesto došli klasika i industrijski stil, on još uvijek ima vjerne poklonike.

Razlog je u neporecivom šarmu i prirodnosti kojima odišu ovakvi interijeri. Usto su izvrstan primjer kako se stari stanovi mogu jako dobro modernizirati, a da pritom ne gube svoju staru dušu.

Foto: Hemnet

Savršen primjer za to je ovaj četverosobni stan u Stockholmu, u zgradi staroj preko 100 godina. Stan je prije nekoliko godina adaptiran uz pomoć arhitekta koji ga je učinio znatno funkcionalnijim i modernijim. No, ukrasne lajsne, kamin, drveni oblozi, stara sobna vrata i veliki vanjski prozori tipični za stare skandinavske stanove i dalje su tu.

Foto: Hemnet

Visoki stropovi i renovirani drveni podovi koji podsjećaju na seljački pod također su karakteristika ovakvih tipova stana.

Foto: Hemnet

Kuhinja je nakon renovacije preseljena na drugu stranu stana i povezana je velikim otvorom s dnevnim boravkom s jedne strane, te blagovaonicom s druge strane. Blagovaonica i kuhinja nekoć su bile spavaće sobe. A sada su zamijenile mjesta te nalaze s druge strane hodnika. Dnevni boravak ostao je na istom mjestu, kao i kupaonica i toalet.

Foto: Hemnet

Kada je u pitanju uređenje, stan je sjajna kombinacija prošlosti i bezvremenske suvremenosti. Zadržane su osnove skandinavskog dizajna, s tim da su unijeti zemljani tonovi zelene i smeđe. Prvo što treba istaknuti je baršunasta sofa smeđe boje koja podsjeća na senf zelenu i koja zauzima središnji dio dnevnog boravka. D

U kombinaciji sa nježno zelenom i mramorom u kuhinji daje luksuzan, ali topao i opušten ugođaj dnevnom dijelu stana.

Foto: Hemnet

 

 

Komentari