Kamena bajka u srcu Istre: neponovljivi šarm ljepotice stare preko 300 godina

Kamene kuće, iako je to izvana teško naslutiti, znaju biti prava dizajnerska senzacija, ali ona koja će trajati daleko više od jednog ljeta. Zavirite s nama u jednu takvu interijersku čaroliju zvanu Casa Ars Natura, čije uređenje potpisuje Boris Ružić

 

 

Prva asocijacija na Istru mnogima je upravo Grožnjan. Kada jednom posjetite maleni gradić u unutrašnjosti istarskog poluotoka teško ćete ga zaboraviti. I svakom prvom prigodom ćete ga poželjeti posjetiti. Volimo ga zbog uskih kamenih kuća u kojima su nerijetko smještene umjetničke galerije i radionice, zbog nepatvorene tišine i magične drevne arhitekture uskih uličica. Pogled na okolne brežuljke i mjesta neprocjenjiv je. A ono što nas naročito oduševljava su renovirane kuće koje služe kao privremeni ljetni domovi. Izvana kamene i s tek zanimljivo odabranim bojama škura, unutra kriju pravi raj za dizajnerske sladokusce.

 

Foto: Merlo de Graia

Takva je i Casa Ars Natura, koja datira iz prijelaza sa 17. u 18. stoljeće i proteže se, s terasom, na 160 četvornih metara. Kako nam je otkrio vlasnik Danijel Muzić, kuća je bila nekoć u posjedu poznate obitelji grožnjanskih notara odnosno bilježnika Torcello. Kuću je pak izgradila obitelj Furlan, cijenjeni majstori čije usluge su mogli priuštiti samo imućnije obitelj. Kao dokaz tomu su prepoznatljive oslikane krovne tavelice, koju i Casa Ars Natura, junakinja ove priče, ima. Unutrašnjost ove kuće, kao uostalom i dio njezina eksterijera – ulazni prostor s klupom i terasa na prvoj etaži odaje eklektičan stil koji prije svega iskazuje ogromno poštovanje prema tradiciji i rustikalnom stilu.

 

Foto: Merlo de Graia

„Ovdje se ne radi o pukom nabacivanju hrpe elemenata zajedno, već je stil projekta da svi različiti elementi funkcioniraju skladno već na prvi pogled, a kao cjelina imaju poseban šarm, originalnost i poigravanje s nespojivim“, opisuje nam stil uređenja dizajner Boris Ružić koji je zaslužan za ovakav izgled kuće, inače namijenjene za najam. On je s vlasnikom nastojao sačuvati dašak autohtonog, ali i dati svoju nadogradnju i stvoriti bezvremenski interijer.

 

Foto: Merlo de Graia

 

U prizemlju se, pored kupaonice, nalaze kuhinja zadanih arhitektonskih linija i blagovaonica neutralnih tekstura tako da ostali dekorativni elementi mogu doći do izražaja pa prostor gotovo funkcionira kao umjetnička galerija. Staro kameno stepenište iz ove prostorije vodi na prvi kat i dnevni boravak iz kojeg se izlazi na prekrasnu terasu na kojoj bismo mogli provesti cijelo ljeto. Ali, i dobar dio proljeća i jeseni! Terasa nudi skrovitost, ali i pogled na grožnjanske fasade, krovove i – zvjezdano nebo.

 

Foto: Merlo de Graia

U dnevnom boravku pažnju plijeni netaknuto ložište, tzv. istarsko ognjišće koje je vlasnik u dogovoru s dizajnerom zadržao kao simbol poštivanja starih predaka koji su odrasli u ovoj kući. Drugi i treći kat, koji je ustvari visoko potkrovlje rezervirani su za spavaće sobe s kupaonicama i svojim originalnim stilom uređenja nimalo ne zaostaje za etažama koje su ispod njih.

Foto: Merlo de Graia

“Htjeli smo zadržati svaku emociju ljubavi. Ne kaže se slučajno da zidovi nekada govore. A ovi ne samo da govore već i pjevaju i žive dalje ljubav za nove naraštaje i slave taj osjećaj za svakog putnika koji će pokucati na ova crvena vrata“, ističe dizajner Ružić, koji na čelu svoje tvrtke BR potpisuje interijere brojnih istarskih vila.

Komentari