OD KONTEJNERA DO IDEALNE MINI KUĆE: Gaia ima 23 kvadrata, štedljiva je i stoji samo 12 tisuća eura

Brodski kontejneri sve češće, pod utjecajem mini kuća, postaju stambeni objekti, bilo da je riječ o vikendici ili pak stalnom domu. Kućica koju vam predstavljamo, Gaia, može biti i jedno i drugo, a k tome i ekološko prihvatljiva

 

 

 

Novi trendovi donijeli su ekonomičnije, jednostavnije stanovanje u kojem se ne robuje betonu i kvadratima, koje je svakako jeftinije i više u skladu s prirodom. Kao rezultat toga trenda niču kućice od recikliranih materijala ili one nastale prenamjenom, primjerice od kontejnera. Kućica koju vam ovaj puta predstavljamo, Gaia, je nekadašnji brodski kontejner, a njezin koncept potpisuje Pin-Up House iz Češke. Za sada je riječ o prototipu kućice, no plan je razviti proizvodnju jer vlada veliki interes za nju.

Foto: Pin-Up Houses

Pored toga da je riječ o bivšem kontejneru, posebnosti ovog malog, ali čudesnog zdanja su doista velike: od sjajno iskorištenog prostora površine svega 23 četvorna metra, preko toga da je održiva pa sve do činjenice da su je njezini tvorci izradili za svega 12.000 eura!

Ova reciklirana, ekološki prihvatljiva mala kuća prvenstveno je zamišljena kao vikendica koja pruža bijeg u prirodu, daleko od gradske vreve i betona, no za neke urbane nomade ona može poslužiti i kao stalni dom. U izgradnji je korištena i raspršena pjena kako bi kućica postala prikladna za život tijekom cijele godine.

 

Foto: Pin-Up Houses

Unutrašnjost kućice ima sve što je potrebno za život: mini kuhinju, kupaonicu, stol za objed, kauč koji razvlačenjem postaje krevet za spavanje i odmor, prostor za pohranu te malu terasu na kojoj, kada je lijepo vrijeme, možete boraviti cijeli dan i večer, sve do spavanja. Terasa, zahvaljujući velikim kliznim vratima postaje dnevni boravak, dovoljno velik da na njega staviti stol i stolice, iako u kućici postoji sklopivi stol koji može poslužiti za objed, ali i kao radni stol.

Foto: Pin-Up Houses

Jedna bočna strana kontejnera može se u potpunosti otvoriti tako da je suživot s prirodom ovim otvaranjem još intenzivniji. Ovim otvaranjem bočnih vrata kao i terasom širi se životni prostor. U sredini prostorije nalazi se peć na drva, tako da je u kućici moguće boraviti i tijekom hladnijeg vremena, kada je potrebno imati grijanje.

 

Foto: Pin-Up Houses

Interijer je izrađen od građevinskog drva u svijetloj boji, što stvara dojam prostornosti, ali i topline te unosi atmosferu drvene kolibe. Gaia je potpuno samodostatna. Na krovu su postavljena tri solarnih panela od po 165 W i vjetro turbina od 400 W, spojena na baterije. Potrošnja energije kao i razine preostalog punjenja mogu se pratiti putem aplikacije.

Foto: Pin-Up Houses

Krov je izrađen od valovitog metala i veći je od stvarnog krova spremnika, nudeći tako veću površinu za sakupljanje kišnice. Spremnik vode od 1000 litara, koji nastaje skupljanje kišnice napaja kupaonicu i kuhinjski sudoper, a tu je i filter za vodu i grijač.

 

Komentari