STAN U MOSTARU od 29 m2: supružnici Ivan i Marija uredili stan u kojem je iskorišten svaki centimetar

Jednosobni stan od svega 29 kvadrata u Mostaru prošao je temeljitu adaptaciju nakon čega je postao garsonijera – otvoreni prostor s odvojenim dijelom za spavanje

 

 

I studentski stanovi postaju sve zanimljiviji svojim dizajnom kao i ugodniji za boravak. Dokaz tome je i mali stan u montažnoj zgradi u Mostaru, koji su vlasnici, Ivan i Marija Jelić namijenili za najam studentima.

Namjera je bila unutar jednosobnog stana od 29 četvornih metara dobiti zasebni prostor za spavanje te radni kutak za učenje. Zbog male površine najbolje rješenje je bilo rušenje zidova između kuhinje, sobe i hodnika kako bi se dobio otvoreni prostor unutar kojega je smješten i kutak za spavanje.

 

Ovako je hodnik postao dio glavne i ujedno jedine prostorije, baš kao i kuhinja. Spavaći dio odijeljen je drvenim panelima sa strane hodnika te zavjesama sa strane dnevnog boravka. Stan je otvaranjem postigao dojam prostornosti.

 

Foto: Privatni arhiv

 

Drvena pregrada napravljena je od letvica odnosno lamela koje propuštaju svjetlost i zrak kroz otvore. Tako je i prostor hodnika, kao i spavaćeg dijela dobio prozračnost i više svjetlosti. Radni kutak osmišljen je uz zid u dnevnom boravku, dok je dio za blagovanje između boravka i male funkcionalne kuhinje. Kupaonica je odmah pored ulaznih vrata i savršen je primjer kako u skučenom prostoru iskoristiti svaki centimetar.

Foto: Privatni arhiv

 

Za projektiranje u grube radove bio je zadužen Ivan, dok se supruga Marija pobrinula za uređenje, koje je kombinacija skandinavskog i rustikalnog stila. Pritom im je, otkrivaju, od velike pomoći bila emisija InDizajn kao i tekstovi na našem portalu. Moderan i funkcionalan namještaj, uglavnom rađen po mjeri i u neutralnim bijelim i sivim tonovima kombiniran je s drvenim površinama, kako bi se stvorila ugoda i toplina.

Foto: Privatni arhiv

 

Vlasnici se nadaju da će ovaj njihov projekt biti od pomoći svima koji uređuju male interijere.

Komentari