Originalan dom u staroj gradnji: 55 kvadrata za mladi novinarski par

Arhitektica Marija Katarjan dizajnirala je moderan i funkcionalan interijer za mladi novinarski par, čuvajući duh starog moskovskog stana

 


Novinari Inna i Carlos dugo su sanjali o stanu u nekoj staroj zgradi, s visokim stropovima i velikim prozorima. Željeli su ga pretvoriti u moderan i funkcionalan prostor koji će odgovarati njihovom stilu života, ali koji će ipak biti zadržan autentičan duh gradnje.

Kako vole druženja i kuhanje, željeli su da u stanu postoji mogućnost spajanja dnevnog prostora odnosno kuhinje s dnevnim boravkom. Ponekad je takvu situaciju teško moguće ostvariti u starinskim stanovima jer se kuhinja i dnevni boravak znaju nalaziti na suprotnim stranama stana.

Naravno, uvijek su moguće preinake u prostoru u smislu preseljavanja sadržaja. No, takvi zahvati, naročito kada su kuhinja i kupaonica u pitanju, su prilično veliki financijski izdatak zbog instalacija.

Foto: Sergej Ananijev

SPAJANJE PROSTORIJA

Stan koji su vlasnici pronašli, nasreću je imao mogućnost jednostavnog spajanja jer su kuhinja i dnevni boravak bili pozicionirani jedan pored drugog. Stan se nalazi u stambenoj kući iz 1928. godine te je imao dvije izdužene sobe iste veličine, izoliranu kuhinju, dugi hodnik i malu kupaonicu. Sve tri glavne prostorije (kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba) su povezani vratima. Iz hodnika se ulazi u dnevni boravak, a i z njega s jedne strane u kuhinju, a s druge u spavaću sobu, koja se krije iza velikih dvokrilnih vrata.

Zid koji je dijelio kuhinju i dnevni boravak na prijedlog dizajnerice Marija Katarjan je maknut. Tako se, kako su i željeli vlasnici, stvorio otvoren dnevni prostor koji je sada znatno svjetliji te se doima prostranijim.

Foto: Sergej Ananijev

NIŠA PRETVORENA U ORMAR ZA KNJIGE

Kako bi se u modernom prostoru pojačao autentični štih, u stan su unesene štukature na spoju zida i stropa te na donjem dijelu zida spavaće sobe, mramorne prozorske klupice i sjajne četvrtaste pločice u kupaonici i na kuhinjskom zidu. Također, dizajnerica je preložila da se zadrži originalna opeka, ali u fragmentima u različitim dijelovima stana te oboji u istu boju kao i zidovi kako se ne bi previše isticala u prostoru.

Kada je stropna obloga demontirana, u kuhinji smo zatečena slikovita betonska oplata koju je dizajnerica u dogovoru s vlasnicima također odlučila djelomično ostaviti otvorenom. A niša u zidu, koja je nekada bila prolaz u susjedni stan, pretvorena je u ormar za knjige.

Foto: Sergej Ananijev

MODERNA RJEŠENJA SA STARINSKIM ELEMENTIMA

Atmosferu starinskog stana upotpunjuju stolice sa zaobljenim naslonom, neobičan svijetli kredenc i, naravno, keramički sudoper s konzolom.

No, modernih rješenja, koja interijer čine ugodnim, ne nedostaje. U dnevnom boravku, umjesto TV-a, postavljen je projektor, zvučnik i igraća konzola. U kuhinji je u ormarić sakriven mali hladnjak za vino, a u spavaćoj sobi dizajniran je konzolni ormarić s otvorenom donjom policom za dekoraciju i knjige.

Foto: Sergej Ananijev
Komentari