CRNA KUTIJA UGODNE UNUTRAŠNJOSTI: par arhitekata sagradio je kuću u prirodi za svoju obitelj

Bračni par arhitekata napravio je svoju mirnu oazu izvan grada, modernu crnu vikendicu u kojoj namjerava boraviti svaki slobodan trenutak. Zanima vas što se krije u ovoj crnoj kutiji? Saznajte u nastavku!

 


Crna stolarija kao i kompletno crna pročelja sve su češća – kako u kućama u kojima se stalno živi tako i onim privremenima.

Ova u koju vas vodimo nalazi se u blizini Moskve i služi kao vikendica bračnom paru s kćerkom te njihovim roditeljima. Vlasnici, arhitektonski par Svjetlana i Ilja Komyakov iz studija QuatroBase stoje iza kompletnog izgleda kuće koja zauzima površinu 140 četvornih metara.

Foto: Sergej Ananiev

Kuća skriva priličnu eksploziju boja u unutrašnjosti te puno drva – ukratko, sve ono što ne biste očekivali oslanjajući se na dojam koji ostavlja crna fasada.

Glavna ideja projekta, koji je objavljen u ruskom izdanju magazina Elle Decoration bila je stvoriti modernu kuću za odmor, naslonjenu na tradiciju drvenih vikendica, bez prigradske megalomanije i beskorisnih praznih prostora.

Foto: Sergej Ananiev

Kuća je osmišljena tako da je u prizemlju dnevni dio te jedna spavaća soba za roditelje te na katu dvije spavaće sobe za vlasnike i njihovu kćer. Prvotni plan je bio boraviti u kući tijekom vikenda, godišnjih odmora i praznika, no s vremenom su svoj boravak produžili i na radne dane jer imaju uvjete za rad na daljinu.

U uređenju vlasnici su koristili odvažne boje, poput one intenzivno ružičaste za kuhinju, a poigrali su se i dizajnom namještaja. Tako su na fronte komode aplicirali printeve s crtežima svoje kćeri.

Foto: Sergej Ananiev

Glavni ukrasni element roditeljske spavaće sobe su vrata garderobnog ormara s otisnutim grafičkim uzorkom. Lampu su izradili sami, a uzglavlje kreveta u obliku dvije tekstilne ploče su naručili.

“Kapi” od poliranog čelika izlivene su prema njihovim skicama posebno za ovaj interijer. Na isti način, prema njihovim skicama, izrađeni su svi komadi od šperploče: od stepenica do blagovaonskog stola, od konzole do radne površine u dječjoj sobi.

Foto: Sergej Ananiev

Poigravanje bojama i teksturama vidljivo je u cijelom prostoru. Nježne svijetle nijanse u dnevnoj sobi u kontrastu su s tamnim podom. Riječ je o toniranom estrihu premazanom epoksidnom smolom.

Foto: Sergej Ananiev

Glavna spavaća soba ima veliki radni stol koji se proteže kroz cijelu sobu. Iznad kreveta nalaze se vintage sjenila od rižinog papira, a svijećnjaci za čitanje izrađeni su od otpadnog materijala, uključujući bakrene cijevi iz klimatizacijskih sustava. Tu je i print na pročeljima ormara.

Foto: Sergej Ananiev

Nakon što su ostvarili sve svoje planove u interijeru, vlasnici su se sjetili još jednog davnog sna – postaviti moderne skulpture od zahrđalog metala u vrt. Odabrali su djelo od dva čelična lima s ovalnom rupom u sredini. A od izrezanih elemenata napravili su još jednu skulpturu koja stoji na drugom kraju vrta.

Foto: Sergej Ananiev
Komentari