Spašena od propadanja: seoska kuća postala originalan drugi dom Viktora Drage

Starinsku kuću nadomak Zagreba modni producent Viktor Drago odlučio je spasiti od propadanja i obnoviti je u posve originalnom ruhu, koje vješto spaja tradiciju, moderni dizajn, recikliranje i autorski koncept prostora

 

 

Modni producent Viktor Drago odlučio je obnoviti kuću koja je godinama u vlasništvu njegove obitelji, a nalazi se nedaleko od Zagreba, što ju je činilo idealnom za drugi dom, odnosno vikendicu u kojoj će provoditi svoje slobodno vrijeme i puniti baterije za nove poslovne izazove.

Budući da je kuća stara preko 100 godina bila je potrebna sanacija pročelja te unutrašnjosti, ali s namjerom da tradicija i dalje bude prisutna i da se ona pokaže na neki nov način, u kombinaciji s modernim, rustikalnim i industrijskim stilom. Mnogi komadi namještaja i detalji dobili su novi život zahvaljujući recikliranju, pa njegov drugi dom nalikuje na scenografiju neke kazališne predstave. A upravo to je Viktor i htio, ali da ta scenografija bude autentična.

 

Foto: Saša Lisjak

 

“Interijeri u kojima živimo scenografija su našeg života. Više vjerujem u prostor nego u odjeću i automobile. Ovo je mjesto u kojem provodiš najviše vremena. Zato taj film mora imati scenografiju koja opisuje tebe. Ovaj film je scenografija koja nije permanentna, nego je stalno u promjeni”, objašnjava Viktor Drago čiji dom tako neprestano mijenja svoje lice, zahvaljujući novim materijalima, predmetima i namještaju kojeg pronalazi i donosi u svoj dom i koji recikliranjem dobivaju novi život. Tako u svome domu dobiva one elemente koje nitko drugi nema, što, smatra on, svatko od nas i priželjkuje.

“To je za mene ono najinteresantnije u nekom domu”, smatra Viktor.

 

Foto: Saša Lisjak

 

Vrlo je zanimljiv koncept prostora u kojem nema gornje “deke” nego je otvoren prostor do krova i stropnih greda koje se sjajno ističu na crnoj krovnoj podlozi. Druga posebnost prostora jest što se u socijalnoj i privatnoj zoni nalazi dnevni boravak. I kuhinja i spavaća soba imaju i taj sadržaj. Treća posebnost je nedostatak klasičnog garderobnog prostora kojeg je Viktor odlučio sakriti ispod zemlje. Kuhinja je ukopana ispod razine poda, baš kao i kada koja ljeti služi kao mini unutrašnji bazen . Tako je vlasnik htio stvoriti dinamiku u prostoru.

Komentari