UGODAN DOM: stan u tonovima zelenila, mora, pijeska i zalaska sunca

Dizajnerica Svjetlana Olenburg dizajnirala je stan u središtu Sankt Peterburga za studenticu koja voli hrabre dizajnerske kombinacije svijetlih i intenzivnijih boja i uzoraka kao i povoljne komade namještaja s onim dizajnerskim.

 

 


Stan od 80 m² nalazi se u novogradnji, a njegova vlasnica je mlada djevojka spremna na eksperimente, ljubiteljica skandinavskog stila i namještaja u stilu 60-ih. Kako bi se stvorila savršena pozadina za tako neobičan miks klasike i skandinavskog dizajna, dizajernica Svjetlana Olenburg odlučila je zidove u stanu obojiti u kompleksne nijanse zelenila, mora, pijeska i zalaska sunca.

Foto: Mihail Loskutov

Glavna ideja projekta je bila stvoriti svijetao i istovremeno miran interijer koji kombinira željene stilove. U stanu se nalazi kuhinja s dnevnim boravkom, spavaća soba s pripadajućom kupaonicom, radna soba koja je ujedno i gostinjska, hodnik i gostinjska kupaonica koja ima i ulogu vešeraja.

Foto: Mihail Loskutov

Početno stanje je bilo sasvim zadovoljavajuće, tako da ništa nije bilo potrebno mijenjati u rasporedu. Jedina preinaka bila je uklanjanje djelomične pregrade između kuhinje i dnevnog boravka. Ulazna vrata u kuhinju su maknuta i napravila su se veća kroz koja se ulazi u dnevnu zonu. Sada je to ustvari staklena pregrada između dnevnog boravka i hodnika. To je omogućilo više prirodnog svjetla u predvorju.

Foto: Mihail Loskutov

Nakon male dorade planskog rješenja, dizajnerica je uspjela povećati prostor za kuhanje u kuhinji, napraviti ergonomičnije rješenje za kupaonicu i u spavaću sobu uklopiti radni kutak kod izvora prirodnog svjetla.

Foto: Mihail Loskutov

Još u vrijeme početaka uređenja stana, vlasnica je kupila tepih koji joj se jako svidio, a koji je kasnije postavio temelje cjelokupnoj shemi boja. Može se reći da se izgled unutrašnjosti ravnao tepihom.

Gotovo svi komadi namještaja su na visokim nogama, što stvara osjećaj lakoće i prozračnosti u interijeru.

Foto: Mihail Loskutov

 

Komentari