TRANSFORMACIJA STANA U VARAŽDINU: pogledajte stanje interijera prije i poslije i inspirirajte se

Mladi par Petra i Nikola iz Varaždina odlučili su potražiti veći stan kako bi njihov sin Petar, uskoro školarac, imao svoju sobu. Svidio im se stan u blizini Dravske šume, no prije useljenja bila je potrebna temeljita adaptacija

 

 

 

Tročlana obitelj trebala je veći životni prostor kako bi u njemu najmlađi član, 6,5-godišnji Petar napokon imao svoju sobu. Kako na jesen kreće u školu, potreba za vlastitim prostorom bila je veća nego prije. Stoga su roditelji, Petra i Nikola krenuli su u potragu za novim stanom i pronašli ga. Novi stan bio je star, ali je zadovoljavao površinom od 78 četvornih metara.

“Ovo je naša druga nekretnina i gotovo preko noći odlučili smo prodati svoj stan i to zbog nedostatka dječje sobe. Kad Petar krene u školu, potreban mu je njegov kutak. Ograničeni budžetom, odlučili smo kupiti stari stan i potpuno ga preurediti te uživati u njemu”, govori Petra dodajući kako im se svidjela i pozicija njihovog novog stana – u blizini su dječja igrališta i svi sadržaji, ali i zelenilo i Dravska šuma.

Pogledajte stanje prije i poslije i inspirirajte se adaptacijom koja je trajala tri mjeseca i na koju su Petra Nikola utrošili oko 210 000 kuna. Cijena je uključivala kompletnu renovaciju – materijale, tvrtku koja je izvodila sve radove, papirologiju, namještaj i sve kućanske aparate.


DNEVNI BORAVAK

“Kad smo prvi puta došli u stan, vrtjelo mi se od glavi od posla kojeg je trebalo poduzeti i činilo mi tada nemogućim renovirati ga. No, kada su počeli radovi, odahnula sam. Prostor je sve više počeo sličiti na budući dom”, otkriva Petra.

Foto: Privatni arhiv

Adaptacija je uključivala baš svaku prostoriju doma – nove instalacije, podne i zidne obloge, stolariju, namještaj i aparate. Bilo je tu i rušenja zidova te nekih sitnih preinaka u tlocrtnom rasporedu.

Iz dnevnog boravka vodio je izlaz na lođu, no on je sada zatvoren. Na lođu je moguće izaći iz kuhinje, a između njih je stavljena staklena stijena.

Foto: Privatni arhiv

Raspored namještaja u boravku sada je drugačiji – komoda i tv zid zamijenili su mjesto garniturom za sjedenje. Vlasnici su se odlučili za svijetlo plavu sofu, bijelu komodu i drveni stolić. Ova kombinacija unijela je znatno više svjetla u prostor.


BLAGOVAONICA

Blagovaonica je ostala na istom mjestu – u sklopu dnevnog boravka, i ona se koristi povremeno, budući da u kuhinji postoji mali stol za svakodnevne obroke.

Foto: Privatni arhiv

Petra i Nikola odlučili su se za pravokutni stol zaobljenih rubova što ga čini posebnim. Drvena ploha kombinirana je s metalnim nogama te tapeciranim stolcima u pastelnim nijansama, što ovaj kutak čini toplim i poziva na druženje.

Foto: Privatni arhiv

KUHINJA

Raspored elemenata u kuhinji neznatno je promijenjen – prije je stol bio odvojen a sada se nastavlja na kuhinjske elemente, odnosno postao je njihov dio. Nova kuhinja rađena je po mjeri te je Petrina najdraža prostorija u stanu budući da voli kuhati za, kako kaže, svoje dečke, obitelj i prijatelje.

Foto: Privatni arhiv

Baza je, kao i u ostatku stana, kako su i htjeli vlasnici, svijetla i neutralna, okružena drvenim površinama ili akcentima u toplijim bojama.

“Oboje volimo neutralne i prirodne boje tako da smo se na prvu dogovorili oko svega. Sve smo sami osmislili, pratimo uređenje interijera u magazinima i na portalima, te smo tako dobili puno ideja. Uređenje je interijera moja velika ljubav i želja mi je jednog dana baviti se time”, otkriva Petra.

Foto: Privatni arhiv

SPAVAĆA SOBA

Roditeljska spavaonica doživjela je također temeljitu preobrazbu i poprimila moderan i jednostavan izgled u kojem dominira bijela, a sve oplemenjuju i utopljuju lijepi detalji.

Foto: Privatni arhiv

U površinu od 13 četvornih metara stali su krevet, dva noćna ormarića, garderobni ormar i polica, ali je ostalo mjesta i za zanimljive detalje.

Foto: Privatni arhiv

DJEČJA SOBA

U dječju sobu ulazi se iz dnevnog boravka, a prijašnji vlasnici su je posljednjih godina koristili kao sobu za odmor i vježbanje ali i odlaganje stvari.

Foto: Privatni arhiv

Sada je ova prostorija Petrova i u njoj se nalaze svi potrebni sadržaji za jednog školarca – kutak za spavanje, igranje, pisanje zadaća i učenje te ormar za odlaganje odjeće. Dodatni prostor za pohranu krije se u ladicama ispod kreveta.

Foto: Privatni arhiv

KUPAONICA

Nova kupaonica je ono na što su vlasnici najviše ponosni i baš je onakva o kakvoj su maštali, uključujući i podno grijanje. U njoj su najviše od svih prostorija prisutni smeđi tonovi, odnosno uzorak drveta.

 

Foto: Privatni arhiv

U svega nešto više od tri kvadrata dogodile su se značajne promjene – umjesto kade stavljena je tuš kabina, lavabo je dobio ormarić, a kako sada nema perilice rublja, našlo se dovoljno mjesta za ormar.

Foto: Privatni arhiv

TOALET

I u toaletu se, nakon kupaonice, ponavljaju uzorci drveta i mramora na keramici, tako da ove dvije prostorije postaju stilski povezane, što je i bitno s obzirom na njihovu namjenu.

Foto: Privatni arhiv

Sljedeći nove trendove u toaletima, WC vodokotlić je ugradbeni, što je vrlo elegantno, a nudi i prostor za policu gdje se mogu odložiti praktične sitnice, kao i dekorativni detalji.

Foto: Privatni arhiv

HODNIK

Hodnik je ne samo promijenio izgled nego se povezao s dnevnim prostorom. Vlasnici su srušili zid koji je dijelio hodnik od dnevnog boravka. Tako se prostor dodatno otvorio te se ulazak u kupaonicu napravio iz hodnika.

Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv
Komentari