MAKEOVER STANA ZA NAJAM: interijer u Puli postao je znatno modernije, ali i toplije mjesto

Sve je počeo od želje za malim osvježenjem, a završilo u priličnom makeoveru koji je imao određene građevinske zahvate te donio sa sobom i dio novog namještaja te kompletno novu kuhinju. Pogledajte kako sada izgleda stan za najam u Puli!

 


Stan u središtu Pule, u koji vas vodimo, vlasnica već nekoliko godina iznajmljuje. U želji da ga ipak malo osvježi i  ‘ušminka’, odlučila je angažirati arhitekticu Vlatku Jovanović Šuran iz studija AGNIA solutions & design.

No, ono što je počelo s idejom sitnog makeovera ipak se pretvorilo u malo veće zahvate pa su neke prostorije dobile posve novi izgled.

‘Klijentičina ideja bila je da se sitnim intervencijama po pitanju namještaja ili dekorativnih elemenata uljepša interijer kako bi nove fotografije apartmana bile privlačnije. Međutim, kada sam došla vidjeti stan, primijetila sam da on nije u potpunosti iskorišten niti funkcionalan. Predložila sam da napravimo ipak malo veći zahvat“, objašnjava arhitektica.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker
Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

SANACIJA PODOVA I ZIDOVA

udući da se stan nalazi u zgradi staroj 60-ak godina, bilo je potrebe i za saniranjem određenih elemenata prije nego se krene s uređenjem. Primjerice, podovi su bili u lošijem stanju a zidovi su bili neravni pa su se trebali ravnati gipsanim pločama.

Stan je dobio novu kuhinju jer je postojeća bila nepraktična za broj ljudi koji su apartman mogli koristiti. Nije bilo dovoljno prostora za pohranu, a i ostavljala je dojam nedovršenosti, kao da je postavljena bez ikakvog rasporeda i plana.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

NOVA MALA KUHINJA

Nova, kompaktna, mala moderna kuhinja u obliku slova L rađena JE po mjeri. Kombinacija crnih fronti i drvene radne plohe je super atraktivan spoj koji istovremeno donosi minimalizam i toplinu. Dizajnerica je zid, umjesto keramikom, obložila drvenim dekorom, a hladnjak je postao ugradbeni. Time se povećala radna ploha, a kao dio za skladištenje arhitektica je dodala nekoliko otvorenih polica.

„Njima smo postigli dinamiku u prostoru ali i dobili na funkcionalnosti bez da smo smanjili ionako već mali prostor visokim zatvorenim elementima“, ističe Vlatka Jovanović Šuran.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

Glavni zid u dnevnom boravku je izravan i dekoriran dekorativnom tehnikom bojanja tako privlači pažnju. Novi element u ovoj prostoriji je moderni kamin, koji osim praktične strane donosi i veliku dozu estetike. Kamin je izvrstan izvor dodatnog zagrijavanja prostora tijekom zimskih mjeseci.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

PREUREĐENJE SPAVAĆIH SOBA

I dvije spavaće sobe su doživjele određene promjene. Prije svega, to se odnosi na raspored u manjoj spavaćoj sobi.

„U njoj se nalazio jedan krevet za dvije osobe i dosta nespretno pozicioniran krevet za jednu osobu što je rezultiralo i lošim pozicioniranjem ormara na samom ulazu. Tako smo odlučili stvoriti jednu glavnu spavaonicu za dvije osobe i jednu manju spavaću sobu u kojoj se mogu smjestiti po potrebi dvije ili tri osobe, a da to ne izgleda nespretno niti nagurano“, navodi arhitektica.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker
Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

U sobe su stavljeni novi kreveti i novi garderobni ormari rađene po mjeri. U glavnoj spavaćoj sobi arhitektica je zamislila da unutar ormara bude još jedan ormarić kojemu može pristupiti samo vlasnica. On je prostor za skladištenje stvari poput sredstava za čišćenje. Tako se riješio problem nepostojanja mjesta za takav prostor u hodniku.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker
Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

„Zid između spavaćih soba je obložen tapetom kao i zid u manjoj spavaćoj sobi. Posebnost u glavnoj spavaonici je i veliko ogledalo s radnim dijelom kojim smo valorizirali prednji dio sobe koji je bio u potpunosti neiskorišten”, otkriva arhitektica.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

Sada stan izgleda znatno atraktivnije, funkcionalnije ali i ostavlja dojam kakav su htjeli postići vlasnici i arhitektica – prozračan i otvoren. Isto tako, uspješno je provedena ideja da ovo bude moderan interijer, ali da se u njemu zadrži osjećaj topline i doma kao i sredine u kojoj se stan nalazi.

Foto: Davor Dragičević, studio Kliker

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari