Stan u bivšoj bolnici: dodatni adut je vrt zaklonjen od znatiželjnih pogleda

Viktorijanska bolnica u Londonu pretvorena je arhitektonskom intervencijom u stambenu zgradu. Zavirili smo u jedan od stanova, pretvoren u pravu dizajnersku oazu koja izvrsno spaja staro i novo.

 


Stanovi koji imaju ‘prošlost’ su posebni, a vlasnici se trude tu priču koja seže u neka prošla vremena još više istaknuti. Takav je i ovaj londonski stan u koji vas vodimo. Stan se nalazi u zgradi Peackok House, nekadašnjoj viktorijanskoj bolnici koju je arhitekt Martin Antal u suradnji s dizajnerom Anduom Masebom transformirao u stambenu zgradu.

Foto: Modern House

Stan u prizemlju, površine 61 kvadrat karakteriziraju visoki stropovi i prozorska krila karakteristična za razdoblje u kojem je zgrada sagrađena, dok su namještaj u dekori uvelike iz našega stoljeća, a neki od njih vrlo moderni.

Foto: Modern House

Pravi primjer suvremenosti je jednostavna, minimalistička kuhinja ravnih i pročišćenih linija, a autentičnog starinskog zaobljeni volumeni i rubovi zidova koji se dodatno ističu bojama. Ovaj uspješan spoj različitih razdoblja neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Foto: Modern House

Dodatni adut stana je i jednostavan mali vrt ispunjen zimzelenim biljem koje pruža mir i privatnost od znatiželjnih pogleda. Na vrt se izlazi iz dnevnog prostora stana.

Foto: Modern House

Iako nevelike površine za trosobni stan, u njemu se nalaze dvije spavaće sobe od kojih se jedna koristi kao radna soba, a vrlo često funkcionira i kao drugi dnevni boravak i prostor za opuštanje. Ostatak stana čine hodnik, kupaonica te dnevni prostor u kojem je dnevni boravak s kuhinjom i stolom za blagovanje.

Foto: Modern House

Bijela kupaonica, obložena decentnim i elegantnim Carrera mramornim pločicama, upotpunjena je velikom ovalnom kadom koja daje poveznicu s nekadašnjim kupaonicama.

Foto: Modern House

Većina namještaja, poput kuhinje, ormara i sofe je rađena po mjeri što je donijelo veću funkcionalnost, zatim prilagođenost prostoru te stilsku posebnost i veliku dozu estetike.

 

Komentari