DANIČIN DIVNI DOM: stara građanska kuća postala je mali skandinavski raj

Stara gradska kuća iz 1939. u Pirotu, gradu na jugu Srbije, skriva topao i moderan dom s prekrasnim idejama i detaljima za koje su zaslužni vlasnici. Danica Marković i njezin suprug Nikola.

 

 


Ono što nam je vrlo brzo, osim neporecivog stila i šarma, upalo u oči na instagramskom profilu @_home365 jest da se ovaj interijer nalazi u nekom starom zdanju. Veliki otvori i dvostruka vrata te starinski kamin odnosno kalijeva peć dodatno su privukli našu pažnju. Obično ih možemo naći u skandinavskim interijerima, a ovaj, inspiriran skandinavskim stilom uređenja, krije se u gradiću Pirotu na jugu Srbije.

Foto: Privatni arhiv

Za ovakav izgled doma koji je građen 1939. zaslužni su novi vlasnici, bračni par Marković koji u kući žive s dvije kćeri i ljubimcem, zlatnim retriverom Rikom. Danica i Nikola upravo su svoj novi dom željeli imati u nekoj građanskoj kući starijeg datuma.

Foto: Privatni arhiv

“Kada smo prije par godina shvatili da je vrijeme za promjenu jer je stan od 40 kvadrata bio premali za nas četvero, krenuli smo u potragu za nekom starijom kućom, budući da je to ono što nam se oduvijek najviše sviđalo. Teško je bilo naći staru kuću koja je u dobrom stanju da se možemo useliti u nju bez većih građevinskih zahvata”, objašnjava Danica.

“Prilikom kupovine, glavna želja nam je bila da zadržimo starinski šmek koji kuće iz ovog perioda imaju, a da pritom zadovoljimo sve potrebe suvremene četveročlane obitelji”, dodaje Danica.

Foto: Privatni arhiv

Nakon što im pošlo za rukom pronaći staru građansku kuću, koja k tome ima i dovoljan broj kvadrata (stari vlasnici su postojeću površinu od 70 kvadrata proširili za isto toliko), krenule su preinake. Mijenjan je krov, sva vanjska stolarija te obnovljena fasada. Neki od otvora u kući su bili na nelogičnim mjestima (primjerice, jedan od prozora u spavaćoj sobi gledao je prema hodniku), pa su učinjene korekcije. A nakon toga zamijenjeni su podovi, obnovljeni zidovi te pobojana vrata.

Foto: Privatni arhiv

Neke od prostorija promijenile su namjenu, ali su vlasnici ostali pri odluci da salon, koji se nalazi u starom dijelu kuće, ostane ipak na svome mjestu, iako je koncept malo nelogičan jer se iz salona ulazi u sve ostale prostorije u tom dijelu, koje su sada spavaće sobe. Danica kaže kako je ova prostorija najupečatljivija u cijeloj kući tako su željeli da ostane takva kakva jest.

Foto: Privatni arhiv

Nadograđeni dio kuće nalazi se na dva nivoa, ali nije u potpunosti dovršen. Vlasnici su ga zamislili kako otvoreni dnevni prostor – kuhinju, boravak i blagovaonicu, a dnevni prostor koji sada u tom nadograđenom dijelu koriste prenamijenit će u ‘društveni’ kutak u kojem će se gledati filmovi i igrati društvene igre.

Foto: Privatni arhiv

Ovakav koncept vlasnici su sami osmislili, ali su također radili i većinu radova u domu, bez pomoći majstora. Pritom im je glavna inspiracija bila Skandinavija i vintage domovi.

“Cilj nam je bio da atmosferu nekog prošlog vremena kombiniramo s namještajem jednostavnih linija kako bismo dobili prostor koji je jednostavan i topao u isto vrijeme. Međutim, kako skandinavski stil zna biti pomalo hladan, idealni balans i osjećaj doma postigli smo dodavanjem ponekog boho elementa, dosta tekstila (jastučići, deke, krzno), košara od pruća, namještaja od ratana i bambusa… “opisuje stilsko usmjerenje u svom domu Danica.

Foto: Privatni arhiv

Dominaciju svijetlih neutralnih tonova u svome domu vidi kako prednost jer daju više mogućnosti za brze promjene bez puno ulaganja.

“Promjeno dekorativnih jastučića u dnevnoj sobi ili posteljine u spavaćoj dobijemo veliku promjenu. Tako da su siva i zemljani bež tonovi ono što prevladava kod nas”, objašnjava Danica te dodaje kako je dio zatečenog namještaja zadržan, uz malu doradu s njihove strane.

Foto: Privatni arhiv
Komentari