GARSONIJERA OD 28 KVADRATA: adaptacijom je pronađeno zasebno mjesto za spavanje

Novi vlasnik nije bio toliko nezadovoljan zatečenim stanjem stana od 28 kvadrata, koliko činjenicom da je dizajn bio zastario te nije imao pravi ležaj za spavanje. Dizajneri iz studija Les murs ont desoreilles umjesto kreveta ponudili su rješenje sa zasebnim dijelom za spavanje

 

 

 

Garsonijera u Parizu bila je u sasvim solidnom stanju što se tiče zidova, stolarije i podnih obloga, no namještaj i kompletan dizajn bio je pomalo zastario, što se nimalo nije svidjelo novom vlasniku. Također, iako stan ima svega 28 četvornih metara,  nije mu se svidjela ideja da sofa bude i ležaj koji će razvlačiti svaku večer prije polaska na spavanje.

Stoga je angažirao dizajnerski studio Les murs ont desoreilles kako bi napravili novu ideju uređenja u kojem bi se našlo mjesta za pravi ležaj. Zahtjev vlasnika odnosio se i na proširenje kupaonice, koja je doista bila mala i iznosila svega 3 četvorna metra. Također, problematičan je bio i WC u koji se ulazilo iz male kuhinje.

 

Foto: Les murs ont desoreilles

 


Stoga su dizajneri napravili neke preinake u prostoru: na mjesto kupaonice došao je novi sadržaj: mini spavaonica, a kupaonica se preselila na mjesto kuhinje. Tako je kupaonica postala veća, a i toalet je postao njezin integralni dio. Kuhinja se pomaknula prema prostoru koji je inače bio rezerviran za ulazni prostor te blagovanje.

Kako u stanu živi samo jedna osoba, kuhinja i prostor za blagovanje nisu morali zauzimati veliku površinu, kao ni dnevni boravak, koji je ustvari najviše izgubio na kvadraturi. Problem garderobe riješen je stavljanjem ormara u dio za spavanje.

Foto: Les murs ont desoreilles

 


Spavaći dio odijeljen je od dnevnoga pregradom koja s dnevne strane djeluje kao zid, a s unutrašnje je ustvari skladišni prostor s nekoliko ormarića. Taj zid-ormar jednim dijelom funkcionira i kao otvorena polica. Drugi ormar, nasuprot kreveta, obložen je ogledalom, kako bi prostor izgledao veće, a zid, inače teško iskoristivi dio prostorije zbog kosine, za mini biblioteku.

Foto: Les murs ont desoreilles

Kupaonica je sada bila dovoljno velika da se u nju može staviti i perilica, smještena tik do ormarića ispod umivaonika, a prostorom je mogla dominirati crno-bijela, što je bila želja vlasnika. Ostatak prostora uređen je jednostavno, u sivim i bež tonovima koji čine podlogu na koju su naneseni akcenti u tamnozelenoj i s elementima drveta koji je dao toplinu interijeru.

 

Foto: Les murs ont desoreilles

 

 

Komentari