OVO JE DOISTA ČUDESAN POTHVAT: kako je mladi umjetnik crkvu pretvorio u životni i radni prostor

Grafički dizajner, dizajner interijera te fotograf, Tas Careaga baroknu je crkvu iz 15. stoljeća prenamijenio za svoj novi dom, a u uređenju mu je pomogao prijatelj arhitekt. Rezultat je i više nego fantastičan, u što se možete i sami uvjeriti!

 

 

 

Primjeri prenamjene sakralnih prostora, pogotovo kršćanskih crkava sve su brojniji, naročito u Europi. Crkve stare i po nekoliko stoljeća postaju knjižare, restorani, hoteli, diskoteke te privatni stambeni prostori.

Foto: Nerea Moreno

Predstavljamo jednu takvu prenamjenu katoličke barokne crkve Santa Cruz iz 16. stoljeća pored Bilbaa u Španjolskoj koja je postala dom grafičkom i dizajneru interijera i fotografu Eduardu Estanislau González-Careagi, poznatijem kao Tasu Careagi.  Za preuređenje je bilo potrebno oko četiri godine, a tome su mu pomogli jedna građevinska tvrtka i prijatelj, arhitekt Carlos Garmendia. Tas je zaslužan prije svega za koncept uređenja.

Foto: Nerea Moreno

Prostor za stanovanje, unutar kojega se nalazi i kreativna agencija TasLab koju vodi vlasnik, posve je funkcionalan no zbog same arhitekture te zadržanog dijela umjetnina iz nje, osjeti se sakralna atmosfera. Posebnosti ovoga životnog prostora doprinosi i atraktivan eksterijer, tik uz lokalnu cestu i okružen prekrasnom šumom i brdima. Eksterijer je Tas Careaga iskoristio i za mali skate poligon iza kuće-crkve budući da se strastveno bavi skateboardom.

Foto: Nerea Moreno

Dizajner je presretan što je nakon duge potrage, na internetskom oglasniku uspio pronaći dom koji će mu biti pravi izazov za urediti. Tim više što je objekt bio u vrlo lošem stanju, s oštećenim stropom kao i svodovima. Iako su ga mnogi odgovarali od ovoga projekta, Tas se nije dao razuvjeriti te je krenuo u avanturu života.

 

Foto: Nerea Moreno

Njegov dom otvorenog koncepta doista je čudesno mjesto, prepuno detalja i komada namješta koje je sam izradio te koje odišu rustikom i modernim stilom. Dio namještaja u interijeru te neke detalje (kipove svetaca i križeve) vlasnik je naslijedio od bake.

Foto: Nerea Moreno

S obzirom na visinu objekta, Tas je na jednom dijelu kuće (tamo gdje je bio kor) izradio galeriju na koju je smjestio spavaći prostor, kupaonicu i studio za rad, dok je donji, površine 120 kvadrata rezerviran za kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak iz kojeg se velikim staklenim vratima izlazi u dvorište. U prizemlju se još nalazi i kupaonica te vinski podrum.


Foto: Nerea Moreno

 

Komentari