OPEN SPACE U STARINSKOM STANU: moderni koncept donio je funkcionalost i sklad

Dvosobni stan od 45 kvadrata smješten je u zgradi građenoj krajem 19. stoljeća, no prilikom adaptacije vlasnici su mijenjali tlocrt kako bi ga učinili funkcionalnijim i stvorili dojam prostranosti

 

 

 

Stanovi u starinskim zgradama s visokim stropovima i velikim prozorima, unatoč nekim svojim ograničenjima, imaju veliki krug obožavatelja i vrlo su popularni među onima koji prate uređenje interijera. Mnogi od njih imaju sačuvane kamine i peći kao i stropove ukrašene štukaturama i rozetama. Sav taj klasični duh vrlo se dobro uklapa u moderne koncepte uređenja, pa i u minimalizam jer pruža vrlo efektne kontraste.

 

 

U Švedskoj su ovakvi stanovi prave oaze skandinavskog stila, pa se mnogi na spomen ovoga popularnog stila prije svega sjete starograđanskih stanova. Ovaj puta vodimo vas u jedan takav interijer od 45 kvadrata, u zgradi izgrađenoj 1886. koja se nalazi u centru Malmöa te je uređenje inspirirano upravo skandinavskim stilom. I on je, kao i uglavnom svi stari stanovi, imao nefunkcionalan raspored.

Foto: Bjufors

Hodnik je vodio u spavaću sobu i u dnevni boravak iz kojega se ulazilo u malu kuhinju. Tri male, zasebne sobe izgledale su još manje zbog svoje skromne kvadrature. Novi vlasnici srušili su zid koji je dijelio spavaću i boravak te napravili otvorenu dnevnu zonu, a spavaću sobu preselili u nekadašnju kuhinju. Također, zida između hodnika i dnevnog prostora nema, pa prostor izgleda prozračnije i prostranije.

Foto: Bjufors

Dominiraju svijetle neutralne nijanse bijele, bež i sive, začinjene crnom i drvetom. Pažnju u dnevnom prostoru privlači prekrasna siva vintage kuhinja u kojoj kuhinjski otok ima ormariće sa staklom.

Foto: Bjufors
Komentari