ELEGANTNIH 42 KVADRATA: neuobičajen izbor boja i uzoraka za mali prostor pokazao se kao zgoditak

Pomisao na mali dvosobni stan teško da bi uključila tamne tonove, a pogotovo crnu, kao i upečatljive cvjetne uzorke. Vodimo vas u upravo takav interijer koji će biti prava inspiracija!

 

 

 

Projekt uređenja stana od 42 kvadrata potpisuje poljski studio JG Grupa, koji ga je nastojao prilagoditi životu mlade vlasnice kao i njezinim ukusima i zahtjevima. Vlasnica je ljubiteljica cvjetnih uzoraka i ružičaste boje te je htjela da ovi elementi budu prisutni u njezinom novom domu. Dizajneri su odabrali snažan kontrast crne, ružičaste i bijele. Također, želja joj je bila da stan bude moderan ali odiše elegancijom i profinjenošću te da u njemu ne budu isključivo prisutne, bez obzira na malu kvadraturu, samo svijetle nijanse.

 

Foto: JT Grupa

Moderan koncept stanovanja podrazumijevao je i veću funkcionalnost koja je postignuta uklanjanjem zida koji je dijelio kuhinju od dnevnog boravka. Mala kuhinja, osim što je bila odijeljena od boravka, nije imala vanjske otvore, nego je velikim otvorom, koji je imitirao nišu, dobivala prirodno svjetlo. No, tolika količina svjetla nije bila dovoljna, te je kuhinja zbog zidova djelovala još skučenije.

 

Foto: JT Grupa

Kuhinjski prostor sada znatno bolje komunicira s dnevnim boravkom jer je povezan u open space, te ima znatno više svjetlosti. Kako vlasnica rijetko kuha, nije bilo potrebe za puno elemenata i skladišnog prostora u kuhinji, a umjesto stola stavljen je šank koji služi za obroke. Otok je vizualno razgraničio funkcionalne cjeline kuhinje i boravka u otvorenom dnevnom prostoru. U dnevnoj zoni stoga je naglasak stavljen na boravak, jer je to dio u kojem vlasnica najradije boravi, te voli primati društvo.

Foto: JT Grupa

Uklanjanjem dvaju zidova u kuhinji, hodnik je postao dio dnevne zone te je znatno svjetliji i prozračniji. Tako je ostvarena namjera dizajnera da prirodno svjetlo intenzivnije prodre u životni prostor. Osim u dnevnu zonu, on vodi u malu spavaću sobu te kupaonicu s WC-om, koje prate eleganciju i izbor boja i uzoraka iz dnevne zone. Dizajneri su nastavili upečatljivu kombinaciju crne boje i cvjetnih tapeta ružičastih nijansi i hodniku te spavaćoj sobi, a oblaganje vrata spavaonice u tapete pokazao se kao pravi potez.

Foto: JT Grupa

Kuhinja inspirirana klasikom dizajnirana je s namještajem po mjeri, kombinirajući bijelu i crnu boju te zelenu prisutnu na uzorku mramora, koji je unio eleganciju. Sjajna crna površina radne plohe na kuhinjskom otoku također doprinosi eleganciji, reflektira svjetlost, ali također daje osjećaj dubine.

Prostor dnevnog boravka nije baš izdašan, pa su je minimalno opremljen samo onim što je potrebno: sofom, stolićem i komodom. Upravo njima, kao i bojom na zidu ostvarena je dekorativnost, a bijela komoda lijepo se ističe na crno pobojanom zidu koji je k tome dao dubinu prostoru.

Foto: JT Grupa

Prostor u spavaćoj sobi maksimalno je iskorišten, pa su zbog toga ormari stavljeni s bočnih strana kreveta. U kupaonici je problem perilici riješen ormarom koji se nastavlja na tuš kabinu, te djeluju kao boja na zidu.

Komentari