Kako je jednosobni stan od 35 m2 postao dvosobni: renovacijom se dobila i zasebna prostorija za spavanje

Ma kako bili mali, jednosobni stanovi danas mahom imaju odvojeni prostor za spavanje, što se prije nekoliko desetljeća činilo nemogućim. Pojmovi komfora i potrebnih kvadrata za određene sadržaje bili su ipak drugačiji, kao i sam način života. Danas se traži maksimalna funkcionalnost te iskorištavanje svakog centimetra pametnim rješenjima.

 

Foto: Shoootin

Dobra pozicija i prometna povezanost

Interijer u koji vas vodimo bio je prije renovacije jednosobni, baš onako kako su ga arhitekti i zamislili kada se gradio prije 50-ak godina. No, nova vlasnica je željela mali stan koji će imati zasebni prostor za spavanje. Ovaj stan od 35 kvadrata to nije imao, ali je moguće, uz pomoć arhitekata, to bilo izvesti. Dobra pozicioniranost i prometna povezanost je također bio faktor zbog kojeg nova vlasnica nije htjela odustati od svoga novoga doma.

 

Foto: Shoootin

Pregrađivanje dnevnog boravka

Pored kuhinje i kupaonice, stan je imao veliku prostoriju u kojoj je bio i krevet za spavanje. Kako je soba bila dovoljno velika, arhitekti su predložili da se pregradi jedan dio sobe i napravi zaseban prostor za spavanje u koji bi se ulazilo iz hodnika.

Stoga su napravljena nova vrata iz hodnika koja su omogućila ulaz u spavaonicu u kojoj se nalazi samo krevet i mali ormar. U ormaru je kreirana unutarnja, uvučena polica kao prostor za rad. Kako bi imala prirodnu svjetlost, dio zida koji spavaonicu dijeli od boravka stavljen je u staklo.

 

Foto: Shoootin

Ormari rađeni po mjeri ponudili su super rješenja

Zid hodnika srušen je kako bi se povećao prostor kuhinje a ulazni prostor dobio više prirodnog svjetla. Također, srušen je i dio zida koji je dijelio kuhinju od dnevnog boravka. Umjesto njega stavljeni veliki ormari za odjeću i ostale stvari, a prostor između njih služi kao prolaz u dnevni boravak.

Ormari u sebi imaju još jednu funkciju – spuštanjem jedne fronte nastaje stol za blagovanje, a niša u ormaru postaje polica za odlaganje sitnica.

Foto: Shoootin

Zaštitna boja ovoga interijera je plava, koja definira čitav prostor te mu donosi profinjenost i smirenu atmosferu te ga čini stilski posebnim.

Izvor: Côté Maison
Komentari