JAKO JEDNOSTAVAN STAN: zagrebački mini dom od 18 kvadrata doživio je sjajnu transformaciju

Temeljita adaptacija stvorila je funkcionalan mikro prostor čija je osnovna karakteristika jednostavnost. Sada interijer, čije uređenje potpisuje arhitektonski studio Armano Linta, ima znatno bolji raspored, dodatni prostor za spavanje na galeriji i više prirodne svjetlosti

 

 

Površina od svega 18 kvadrata u pravilu je prostor koji ne nudi puno mogućnosti niti komocije, pa samim time ni udobnosti. No, kada se projekta preuređenja prihvate arhitekti, onda se ipak može napraviti znatan pomak, kako u prostornom, tako i estetskom smislu. Zatečeno stanje stančića u Zagrebu, kako nam je otkrio arhitekt Veljko Armano Linta, koji sa suprugom Anom potpisuje projekt preuređenja, nije puno obećavalo:

“Prostor uz prozor je bio zakrčen mikro-kuhinjom, kupaonica je bila mala i usred prostora, a veća soba je bila u potpunom mraku. Pod je bio potpuno potrošen i neravan, strop se navlažio prilikom renovacije potkrovlja, žbuka je bila u lošem stanju, a i instalacije ispod nje”, objašnjava arhitekt.

 

Zahtjev vlasnice Jasenke Pavičić bio je da se adaptacijom stvori praktičan, svijetao, udoban i estetski jednostavan interijer za najam koji bi sadržavao kuhinju, kutak za blagovanje i opuštanje, kupaonicu, mjesto za spavanje i pohranu. Pored toga, vlasnica je željela da se ne rade nikakvi radovi koji doista nisu potrebni, ali da se svi poduzeti rade temeljito.

Foto: Studio Armano Linta

Renovacija je uključivala rušenje pregradnih zidova, sanaciju postojećih i bojanje u bijelo te stvaranje novog rasporeda. Kupaonica je tako promijenila svoju poziciju i smjestila se kutu, uza zid prema susjednom stanu. Bile su potrebne i nove instalacije te ravnanje podova i postavljanje parketa na njih. Također, skinut je navlaženi spušteni strop te stavljen novi, bijeli, od gipskartona, kako bi se dobio smirujući ugođaj.

Foto: Studio Armano Linta

Krevet na galeriji postavljen je na minimalnu čeličnu konstrukciju, a ispod njega osmišljena je garderoba. Nadalje, zamijenjeni su dotrajali prozor i vrata te se usput stvorila lijepa prozorska klupčica na kojoj se može i sjediti.

“U suradnji s klijenticom, Ana i ja smo praktično riješili raspored kupaonice i kuhinje i pomogli oko odabira namještaja, u čemu je klijentica i sama jako vješta te je izborom opreme i detalja stvorila jako ugodan ambijent s osobitim spojem topline i svježine”, ističe arhitekt, dodajući kako je ključna riječ koja karakterizira novi izgled stana – jednostavnost.

Foto: Studio Armano Linta

Rezultat je funkcionalan, ugodan i svijetao životni prostor, koji sada izgleda znatno prostranije.

“Osjećaj prostranosti je veći od “kvadrature” jer je prostor visok, ali i zato što zidovi kupaonice ne idu do stropa – tako je kupaonica poput kutije umetnute u ono što percipiramo kao veliki životni prostor koji obuhvaća cijeli stan. Pa ipak, kupaonica je visoka (i viša nego što je nužno) jer smo tako oblikovali intimnu nišu za spavanje u koju se možemo povući na sigurno i mekano. Pritom, zahvaljujući tome što s ruba kreveta imamo pogled na cijeli stan i više od toga (kroz prozor), niša za spavanje nije klaustrofobična”, ističe Armano Linta.

Komentari