Sve samo ne običan dom za dvoje. Fenomenalan interijer u kojem žuta vodi glavnu riječ

Švedski studio Lookofsky Architecture osmislio je zanimljiv koncept modernog stana u kojem je žuta zastupljena znatno više nego što bismo to očekivali ili smatrali prihvatljivim. Stoga je ovaj odabir žute svojevrsni eksperiment koji može pomaknuti granice u poimanju ove boje u interijeru

 

 

 

Naši dosadašnji tekstovi i projekti studija Mirjana Mikulec interijeri pokazali su kako je žuta vrlo omiljena boja u interijerima, ali tek u akcentima. Žuti naslonjač, pločice, ukrasni jastuk, vaza… to je ono što uvijek dolazi u obzir. No malo teže žuti ormari, kompletne kuhinje ili primjerice kuhinjski otoci. Upravo na to se odvažio švedski arhitektonski studio Lookofsky Architecture uređujući dvosobni stan od 60 kvadrata u Stockholmu. I k tome dodao žutu na detalje, zidove, sjedalice…

Kako je  riječ o minimalistički uređenom interijeru u kojem nema previše drugih boja a ni namještaja koji bi zagušio prostor, žuta dolazi još više do izražaja. Bijela, s kojom je kombinirana, daje dobru protutežu te stvara balans. Ova smjela nijansa žute namjerno je korištena kako bi se odmaknula od tipičnih nijansi sive koje postoje u mnogim stockholmskim stanovima.

 

Foto: Mattias Hamrén

Ovakav prijedlog uređenja svidio se vlasnicima, mladom bračnom paru, koji je želio funkcionalan i minimalistički uređen dom, bez previše boja i detalja. Također, bili su otvoreni za nešto neformalno i razigrano. Zahtjev im je bio i osiguravanje dovoljno mjesta za odlaganje, kako bi sve što ne treba biti vidljivo, bilo složeno u ormare i ladice. Arhitekti su taj zahtjev riješili ugradbenim ormarima koji savršeno koriste zidove i to sve do stropa, pa čak i prostor iznad vrata.

 

Foto: Mattias Hamrén

 

Tako je u dnevnoj zoni, nastaloj iz dvije prostorije, po mjeri napravljen sedam metara dugački zid za odlaganje, u koji su ukomponirane i dvije niše: jedna u kojoj je kuhinja te jedna s klupom. Ovdje žuta naročito dolazi do izražaja, tim više što je i kuhinjski otok, koji služi i kao mjesto za blagovanje, također žute boje. Žuta i niše u kuhinji, kao i kupaonici, stvorile su dojam dubine prostora pa se on, potpomognut bijelom i izostankom detalja čini još veći nego što jest.

Foto: Mattias Hamrén

U spavaćoj sobi su ormarići (ovaj puta ipak bijele boje) organizirani oko okvira vrata. U kupaonici je pak niz žutih ormara za odlaganje, koji se čine kao zid, kombiniran s betonskim umivaonikom i kvadratnim sivim pločicama koje su postavljene na podu i u tuš kabini. Ideja žutog zida u kupaonici bila je sakriti sve brojne cijevi, instalacije te osigurati dovoljno skladišnog prostora.

 

 

 

Komentari