STAN S POGLEDOM NA MORE: uređenje je pobrisalo granicu između interijera i eksterijera

Stan u koji vas vodimo nalazi se u Sankt Peterburgu, a njegov najveći adut je svakako pogled na more odnosno Finski zaljev. Pogledajte kako je upravo pogled koji se nudi doveden u prvi plan i kako izgleda ostatak stana.

 


Trosobni stan od 65 kvadrata nalazi se u Sankt Peterburgu, u zgradi staroj 20-ak godina. Novi vlasnici prije useljenja htjeli su temeljito preurediti stan te istaknuti njegov prekrasan pogled na Finski zaljev u Baltičkom moru.

To je upravo i bila glavna ideja projekta – stvoriti interijer koji će postati logičan nastavak krajolika koji se nudi pogledom kroz prozor. Dizajnerica Marusja Kachina uredila je stan tako da se u njemu brišu granice između interijera i eksterijera te je pustila svježi baltički vjetar u dom.

FOTO: ZHENYA MURAVIEVA

Glavna prednost stan je bio njegov izduženi oblik, zatim visina (nalazi se na 8. katu) i to što su glavne prostorije – dvije spavaće, kuhinja i dnevni boravak okrenute prema moru. S druge strane, stan je tlocrtno imao i neke izazovne dijelove odnosno složenu ‘geometriju’ – zakošene uglove, uske hodnike, niske stropove i veliki broj nosivih pregrada, kao i tamnih prozorskih okvira. Sve to otežavalo je otvoren pogled ka eksterijeru.

FOTO: ZHENYA MURAVIEVA

Stoga su u uređenju korištene svijetle boje, stavljen je minimum namještaja bez puno detalja i boja, a prozori su zamijenjeni onima svijetlog okvira. Kako se vlasnicima sviđao skandinavski stil, ove zamisli su se lako uklopile i sprovele u djelo. Skandinavskom dizajnu dodani su elementi industrijskog stila, a dominantnoj bijeloj dodani su kontrasni detalji u crnoj i tirkiznoj i topli tonovi drveta.

FOTO: ZHENYA MURAVIEVA

Opeka pobojana u bijelo dobro se slaže s pomalo asketskim, modernim kuhinjskim prostorom. Bijela opeka nalazi se i u drugim prostorijama stana te djeluje kao teksturirana pozadina u spavaćim sobama i blagovaonici.

FOTO: ZHENYA MURAVIEVA

Klizna staklena vrata u spavaćim sobama (manja spavaća soba ima cijeli zid od bijelog stakla) proširuju prostor dajući osjećaj prozračnosti i lakoće čak i u najmračnijim zimskim danima bez sunca.

FOTO: ZHENYA MURAVIEVA

U kupaonici je zanimljiva tuš kabina od sivog metala koja podsjeća na telefonsku govornicu. U dekoraciji se koristi grafički, mat crno-bijeli mozaik, svojevrsna asocijacija na interijere industrijskih radionica.

FOTO: ZHENYA MURAVIEVA

 

 

Komentari