Od zapuštenog prostora pod krovom do šarmantnog studija za najam od 22 kvadrata

Vlasnik ovog malog stana u potkrovlju, površine 22 kvadrata imao je dvostruki cilj prilikom uređenja prostora: uložiti u nekretninu koja je na dobroj lokaciji pa je idealna za najam, a nakon toga je moći upotrebljavati kao životni prostor.

 


Stan na posljednjem katu zgrade kupljen je u posve zapuštenom stanju, ali je vlasnik u njemu vidio potencijal. Dizajnerici Paulini Lewandowski bio je prilično veliki izazov urediti ovaj prostor s obzirom na dotrajalost i kosine. Stan je trebalo projektirati ne samo da zadovolji potrebe sadašnjeg vlasnika, već i da privuče buduće stanare. No, vlasnik priznaje da je finalni izgled premašio početna očekivanja nudeći kvalitetne završne obrade i detalje.

Foto: Pauline Lewandowski
Foto: Pauline Lewandowski
Foto: Camille Gacon

Tijekom adaptacije koja je uključivala velike građevinske radove otkrivene su prekrasne stare grede koje su sada postale vidljive te su restaurirane. One su prostoru dale jedinstven šarm i veliku dozu topline, kao i klasični parket slagan u chevron.

Foto: Pauline Lewandowski
Foto: Camille Gacon

Kada je u pitanju projektiranje stambenog prostora, prioritet je zadovoljenje želja i potreba klijenta. U slučaju ovog stana u potkrovlju, vlasnik je imao jasna očekivanja: želio je prostor koji dočarava luksuz i profinjenost hotelske sobe, a istovremeno nudi funkcionalnost pravog dvosobnog stana. Imajući ove smjernice na umu, dizajnerica je osmislila prostor tako da je u njemu odvojena spavaća soba.

Foto: Pauline Lewandowski
Foto: Camille Gacon

U spavaći dio uspješno je integriran i radni kutak ispod staklenog krova koji pruža okruženje pogodno za rad i koncentraciju. U dijelu za spavanje, stari dimnjak, brižljivo čuvan, postao je neočekivana prednost stvaranjem niše s desne strane uzglavlja za izlaganje ukrasnih predmeta.

Foto: Camille Gacon

Kako bi se optimizirao prostor i olakšalo kretanje, između spavaće sobe i kupaonice postavljena su klizna vrata, kao i između spavaće sobe i dnevne zone. Ovo rješenje oslobađa prostor u obje sobe izbjegavajući nered krilnih vrata.

Foto: Camille Gacon

Osim udobnog prostora za spavanje, dizajnerica je poradila i na funkcionalnom dnevnom prostoru u kojem kuhinja zauzima posebno mjesto. Ugradnjom na liniji zida s najvećom visinom stropa, maksimiziran je potencijal prostora bez zatrpavanja, bilo fizički ili vizualno. I iako vlasnik nije zamišljao tako veliku kuhinju, danas je oduševljen ovom prostorijom uklopljenom u ambijent malog dvosobnog stana.

Foto: Camille Gacon

 

Komentari