Mali stan za najam: 23 kvadrata imaju sve potrebno za funkcionalan i ugodan život

Uređenje malog stana od svega 23 kvadrata kojeg su vlasnici namijenili za najam. Pogledajte kako je funkcionalno i vrlo jednostavno osmišljen ovaj prostor i inspirirajte se!

 


Vlasnici su garsonijeru površine 23 kvadrata odlučili namijeniti za najam, pa je preuređenje bilo time i vođeno – da se stvori jednostavno i funkcionalno uređen prostor koji bi imao sve potrebne elemente. Uređenje je povjereno dizajnerici Elini Musini, koja je nastojala odgovoriti na zahtjeve klijenta. To je podrazumijevalo i neke sitnije izmjene u tlocrtu.

FOTO: EVGENIJ GNESIN

Raspored stana je sasvim standardan za sve garsonijere: uski ulazni prostor, kupaonica i jedna soba za spavanje, blagovanje i dnevni boravak. Prema novom rasporedu, kuhinja je iz hodnika premještena u sobu, a u kupaonici je umjesto kade stavljena tuš kabina, kako bi se dobilo više prostora i praktičnosti. Također, u kupaonici je zamijenjena pozicija umivaonika, koji je sada došao na mjesto gdje je bila kada.

Prostor hodnika iskorišten je za garderobne ormare, budući da je cilj bio dobiti što više prostora za pohranu. Ormar u velikoj sobi osigurao je dodatni dio za pohranu. Tako stan ne izgleda zagušeno jer je skladištenje raspoređeno u dvije prostorije, a usto su korišteni bijeli jednostavni ormari koji ne zagušuju prostor.

FOTO: EVGENIJ GNESIN

Prostor za pohranu u sobi je dodatno iskorišten za otvorene police u koje se mogu staviti kutije, dok je sofa na razvlačenje u dnevnom boravku riješila problem spavanja.

FOTO: EVGENIJ GNESIN

Renovacija je uključivala i nove elektroinstalacije te spuštanje stropa u kupaonici i sobi. Sobna vrata i podne obloge su zadržane jer je vlasnik bio zadovoljan njihovim izgledom. Kako je budžet bio ograničen, ovo je bila znatna ušteda.

Što se tiče zidnih obloga odnosno keramičkih pločica one su djelomično zadržane . u kuhinji u potpunosti, a u kupaonici samo u predjelu tuš kabine. Ostatak je pobojan bojom otpornom na vlagu.

FOTO: EVGENIJ GNESIN

Crna radna ploča u kuhinji  na koju se nastavlja ploha koja služi kao blagovaonski stol stvara zanimljiv kontrast s bijelim pločicama i istovremeno se slaže s tamnom fugom, dok je u kupaonici kontrast postignut bordo i crnim akcentima u vidu detalja. S obzirom da je mala, kupaonica je donijela vrlo praktično rješenje u kojem je umivaonik iznad perilice rublja, dok se sušilica nalazi u ormaru u velikoj sobi.

Osim sušilice, u tom ormaru skrivena je i daska za glačanje.

FOTO: EVGENIJ GNESIN

Komentari