Novi život: prijedlog uređenja zapuštene kuće na Jadranu

Novi vlasnici odlučili su iz temelja obnoviti staru i zapuštenu kuću za odmor na jednom dalmatinskom otoku te su potražili pomoć dizajnera. Studio Mirjana Mikulec interijeri izradio im je prijedlog uređenja interijera i eksterijera. Pogledajte zatečeno stanje objekta kao i idejnog rješenja!

 

 

 

Stara naslijeđena dalmatinska kamena kuća za odmor površine 85 četvornih metara zahtijevala je, uz dodatak terase od 30 četvornih metara, temeljitu obnovu kako bi se mogla osposobiti za upotrebu. Vlasnici su poželjeli da njihov novi privremeni dom koji će koristiti tijekom ljetnih mjeseci bude i estetski osmišljena i atraktivna cjelina. Studio Mirjana Mikulec interijeri izradio je idejno rješenje preuređenja poštujući želje vlasnika.

Prije svega, njihov zahtjev bio je da se u uređenju sačuva starinski, autentični duh te poveže s podnebljem. Zbog toga, ali i činjenice da im je budžet ograničen, zadržani su neki komadi namještaja, no uz prijedlog da se obnove novim slojem boje. Pored namještaja, zadržan je u jednom dijelu kuće starinski drveni pod za kojeg je također predloženo obnavljanje. Za ostatak interijera predložena je kompletna adaptacija koja bi uključivala nove instalacije, podne i zidne obloge, novu kupaonicu, te potpuno novi namještaj u svim prostorijama uz dodatke nekih starih i obnovljenih komada.

 

 

Raspored odnosno tlocrt nije mijenjan jer je zadovoljavao potrebe novih vlasnika, a tome zadovoljstvu je doprinijela i činjenica što je objekt prije nekoliko desetaka godina nadograđivan, kako bi se stvorili novi sadržaji – sanitarni čvor, kuhinja i dodatna soba. Kuća je tada dobila ekstenziju u stražnje dvorište kako bi postala funkcionalnija i prilagođena suvremenom načinu života.

Zatečeni kuhinjski namještaj u relativno kje dobrom stanju, no vlasnici su ga odlučili zamijeniti, kako bi se i ova prostorija posve uskladila stilom s ostatkom prostora. Predložena je jednostavna kuhinja u bijelo-zelenoj kombinaciji, spoj modernog i tradicionalnog. Svojim konceptom djelomično čini poveznicu sa starinskim kuhinjama. Prije svega, osmišljavanjem ormara sa staklenim frontama koji podsjeća na kredenac te izostavljanjem gornjih elelemenata. Vintage uzorak podnih pločica također je poveznica sa starinskim štihom.

 

 

Stari regal u blagovanju bit će obnovljen novim slojem boje, ali u neutralnim sivim tonovima, kako bi se u njemu spojio dašak modernog i tradicionalnog. Predloženi su prirodni materijali i pored sive, topli tonovi drveta u nekoliko nijansi, inspiriranih rustikalnim stilom.

 

 

Zeleni tonovi u kuhinji osvježit će prostor, no neće ga previše zagušiti, a pritom asociraju na prirodi i dominantnu kulturu u ovom podneblju, maslinu.

 

 

Stari ugradbeni kredenac također je zadržan te je predloženo bojanje i mijenjanje ručki, a umjesto klasičnog kuhinjskog stola, koji je do sada bio u kuhinji, predložen je veliki otok koji može poslužiti i kao stol za objed.

 

U prednjem dijelu kuće nalazi se dnevni boravak iz kojeg se izlazi na terasu. U ovoj prostoriji najviše je zastupljena inspiracija skandinavskim stilom, prevladavaju svijetli neutralni tonovi s antracit, ružičastim i tamno zelenim akcentima koji su definirali prostor i učinili ga zanimljivijim.

 

 

Za dvije spavaće sobe predložen je nužni namještaj u svijetlim tonovima, s vrlo malo garderobnog prostora budući da je riječ o privremenom ljetnom domu vlasnika. Dozu profinjenosti glavnoj roditeljskoj sobi dala su rasvjetna tijela sa zlatnim premazom.

 

 

Kupaonice su zatečene u vrlo zapuštenom stanju, te je adaptacija bila nužna. Uz nove instalacije, vlasnici će, prema projektnom prijedlogu obnoviti podove i zidove te ih obložiti keramikom. Dio keramike ima vintage uzorak, a ostatak je monokromatski, u bijeloj boji. Radi veće praktičnosti i prema željama vlasnika, umjesto kade u kupaonicu će biti stavljena tuš kabina.

 

 

Drveni podovi u ulaznom prostoru će biti zadržani te obnovljeni novim slojem laka, a ostatak prostora će biti uređen vrlo jednostavno i minimalistički, s uskim i praktičnim komadima namještaja radi bolje prohodnosti.

 

 

 

PROJEKT: IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Komentari