Drvo kao imperativ: šarmantni dom s galerijom na posljednjem katu zgrade

New York nas nerijetko asocira na loftove, životne prostore stvorene u potkrovljima, tavanima, na galerijama i u zapuštenim skladištima čiji stropovi sežu i do nekoliko metara. Pogledajte kako je poljski studio uredio jedan takav stan u Brooklynu

 

Broooklyn je dugo bio sinonim za radnički kvart u New Yorku, u kojem je su živjeli niži socijalni slojevi društva i brojne etničke enklave. To poimanje se promijenilo u posljednjih nekoliko desetaka godina dolaskom brojnih umjetnika koji su tamo pobjegli s bučnog, razvikanog i znatno skupljeg Manhattana. Ovdje su utočište nakon brojnih glumaca, slikara, arhitekata i dizajnera pronašli i alternativni liječnici, znanstvenici, pisci, novinari… – bio je to njihov otpor protiv predrasuda koje su vladale na Manhattanu a odnosile su se na druge četvrti New Yorka kao nepoželjne i manje vrijedne.

Foto: Marcin Klaban

 

Danas su nekretnine u Brooklynu skuplje nego ikad prije, naročito kuće u nizu od tamne opeke te loftovi – prostori na posljednjim katovima zgrada, pod krovom, skladišta i tvorničkih hala s velikim prozorima i visokim stropovima koja bi se onda vješto iskoristila za galerije odnosno dodatnu etažu. Mnogi vlasnici loftova, kao i arhitekti nerijetko ističu kako je loft način života.

 

Foto: Marcin Klaban

Upravo u jedan takav bruklinški loft vodimo vas u ovoj priči. Uređenje potpisuje poljski studio Shoko Design, kojemu je bila čast i dugogodišnja želja urediti baš jedan takav originalan prostor. I to baš u Brooklynu! Dizajneri su osmislili prostor na posljednjem katu stare zgrade u Brooklynu poštujući želje vlasnika, ali sa svojim prepoznatljivim rukopisom – kombinacijom rustikalnog i industrijskog stila u kojem je sve oplemenjeno prirodnim drvetom te neutralnim komadima namještaja u sivoj boji.

 

Foto: Marcin Klaban

Jedinstven karakter ovom prostoru od 200 četvornih metara dalo je građenje dodatne etaže na galeriji, gdje su se stvorile dvije spavaonice i kupaonica te veliki prozori, koji su zaštitnih znak svih loftova. Ovdje su oni dodatno istaknuti crnim metalnim okvirima.

 

Komentari