Idemo u Osijek. Lorena i Igor pretvorili su kuću staru 50 godina u modernu oazu

Obiteljska kuća sagrađena 1968. posljednji puta je renovirana prije 30-ak godina, pa je adaptacija, prije nego što su u nju uselili novi vlasnici, Lorena, Igor i njihov trogodišnji sinčić, bila nužna. Saznajte što je sve promijenjeno, te usporedite stanje prije-poslije, vjerujemo da će vam biti inspirativno!

 

 

 

Lorena i Igor Ljubić poslali su nam fotografije svoje renovirane kuće, koja je nedavno postala njihov novi dom. No, prije nego se to dogodilo, bili su ipak potrebni brojni zahvati, a neki tek slijede, kao primjerice kupaonica. Dok najintimnija prostorija u domu čeka svoj red za “facelifting”, odlučili smo vam pokazati fotografije onoga što je već uređeno.

Interijer zauzima površinu od 80 četvornih metara i unutar njega nalazi se dnevni boravak s blagovanjem, kuhinja, ostava, dvije spavaće sobe, kupaonica i hodnik, što trenutno zadovoljava potrebe mlade tročlane obitelji. U planu je, nakon kupaonice, i proširenje doma na potkrovlje.

Prilikom uređenja, izmijenio se djelomično i raspored. Kako su nam otkrili vlasnici, dječja soba sada je na mjestu bivše dnevne sobe, a velika prostorija koja nije služila ničemu i bila je ispunjena starim namještajem, prenamijenjena je u prostrani dnevni boravak u koji je dodana i blagovaonica.

Foto: Privatni arhiv

“Time smo dobili jednu lijepu i povezanu cjelinu te protočnost i mnogo više prostora jer smo rušenjem zidova i otvaranjem kuhinje prema boravku, napravili open space”, objašnjavaju Lorena i Igor.

Osim izmjene električnih i vodovodnih instalacija, u kući su obnovljeni zidovi, stavljeni novi unutarnji otvori te podovi. Iznimka su jedino dnevna i spavaća soba u kojoj je sačuvan jasenov parket, koji je zatečen u odličnom stanju te je zato samo pobrušen i prelakiran. Morali su se malo pomučiti s podovima i glazurama kako bi dobili jedan nivo, odnosno kako bi sve bilo ravno, bez pragova i stepenica i tako olakšano kretanje.

 

Foto: Privatni arhiv

Posebnost kuće je to što je građena prepečenom opekom, koja je puno kvalitetnija od današnjih načina gradnje. Ovakva opeka omogućuje dobru izolaciju, pa je zimi iznimno topla, a ljeti hladna. U njoj se mlada obitelj zato osjeća ugodnije i sigurnije, a i režije su znatno manje.

U uređenju su se vlasnici inspirirali časopisima o uređenju interijera te emisijom “InDizajn s Mirjanom Mikulec”.

“Volimo hladne i opuštajuće boje koje nam daju osjećaj ugode. Željenu dozu topline pružili su drvo i prirodni materijali i prirodne teksture. Također, nismo slijepi pratitelji trendova, pa smo zato u uređenju miješali različite stilove, a najviše industrijski i skandinavski”, kaže Lorena.

 

Foto: Privatni arhiv

Namještaj su nabavljali u domaćim trgovinama a dio su sami izradili, poput primjerice drvenog šanka u kuhinji. Za njega je zaslužan Igor, kao i za blagovaonski stol te stolić za kavu u dnevnom boravku. Kako vole skupljati starine, njihov dom je ispunjen i takvim komadima koje su pronašli na buvljacima. Fotelja iz dnevnog boravka tako je u potpunosti restaurirana i obnovljena, a datira iz davne 1960. Tekstil, ukrase i detalje Lorena je većinom izradila sama.

Foto: Privatni arhiv

 

Komentari