Jednostavan, ali originalan stančić od 29 m2 za mladi par

Mladi par za svoj životni prostor odabrao je garsonijeru  u kojoj je želio stvoriti zaseban prostor za spavanje. Arhitekti su vješto iskoristili visoke stropove starinskoga stana kako bi odgovorili na njihove potrebe

 

U 29 četvornih metara malo toga može stati, a naročito dvije prostorije. To je po svim pravilima struke još uvijek garsonijera u kojoj je teško stvoriti i zasebnu kuhinju, a kamoli spavaću sobu. No, arhitektima iz studija 3XA to je uspjelo zahvaljujući visokim stropovima. Kako se stan nalazi u staroj historicističkoj zgradi čiji je glavni atribut inače visoki strop iskorištena je mogućnost da se napravi dodatna ‘etaža’ odnosno međukat i tako dobije dodatni prostor za spavaonicu.

Ovaj svojevrsni polumezanin visine 1 metar i 35 centimetara nalazi se iznad prostora kupaonice i hodnika, a napravljen je od OSB ploča koje su već neko vrijeme pravi trend u uređenju interijera. Do spavaćeg dijela vode stepenice također od OSB ploča, koje su s bočne strane pretvorene u otvorene police. Prostor ispod polumezanina iskorišten je i za garderobu koja je koncipirana kao otvoreni sustav ugrađenih polica i ladica koji se od prostora može odvojiti zavjesama. Dodatna zanimljivost jest da su pored stepenica postavljena lažna vrata, kako bi prostor izgledao veći.

Uređenjem je prostor i dalje ostao open space, ali se ipak odijelio na tri zone – spavaću, radnu i socijalnu. Centralni dio stana u kojem inače živi mladi par čini minimalistička mini kuhinja sa šankom od OSB ploča te boravak, dok se u kutu nalazi i radni kutak. Prevladavaju čiste, ravne linije i neutralni tonovi zbog dojma prostornosti, a da ne bude odviše sterilan, stan je oplemenjen upravo OSB-om i akcentima u žutoj boji i zelenilom.

 

Komentari