KAO IZ BAJKE: čudesna kuća koju je ručno sagradio student arhitekture

Neobična kuća u američkoj saveznoj državi Austin, koju je 70-ih godina prošlog stoljeća ručno sagradio student arhitekture kao idealno utočište u prirodi, sada je dostupna na Airbnb-ju

 

 


Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, brda zapadno od grada Austinu u Teksasu, u Sjedinjenim Američkim državama privlačila su mnoge koji su, pod utjecajem hipi pokreta, tražili mjesto daleko od grada, kako bi započeli neku novu životnu priču. Prekrasna priroda i blizina velikog grada privukli su pozornost i tada studenta arhitekture Charlesa Harkera koji je odlučio ostvariti san svog prijatelja Daltona Blooma i sagraditi kuću daleko od prometa, gužve i asfalta.

Foto: Airbnb

Harker je želio na ovaj način stvoriti “spomenik čovjeku i prirodi”. Danas je kuća neobičan arhitektonski objekt organskih oblika poznat kao Bloomhouse te je, zahvaljujući Airbnb-ju moguće iznajmiti je i boraviti u njoj. Ne sumnjamo da će pustolovi i ljubitelji prirode poželjeti odsjesti u ovakvom zdanju!

Foto: Airbnb

Arhitektu je trebalo jedanaest godina da dovrši projekt, a kuća je na kraju osvojila nekoliko prestižnih nagrada, no propadala je sve dok nije obnovljena 2018. godine.

Foto: Airbnb

U stvaranju kuće doista nesvakidašnje arhitekture, upotrebljavale su se i neobične tehnike: poliuretanska pjena nanesena je na osnovnu strukturu čeličnih šipki, koja je zatim oblikovana ručnom pilom, a na vrhu je nanesena žbuka u nekoliko slojeva. Organski zakrivljeni oblici i strukture inspirirani su kretanjem vjetra i valova te hipnotičkim plesom plamena.

Foto: Airbnb

Kuća je impresivna ne samo izvana: iznutra nema niti jednog pravog kuta, a oblici se glatko prelijevaju jedan u drugi, stvarajući osjećaj beskrajnog kretanja. Bijeli zidovi, drvo trešnje i moderni namještaj iz sredine stoljeća upareni su s pažljivo restauriranim ručno rađenim keramičkim pločicama i stropovima od recikliranih prirodnih vlakana.

Foto: Airbnb

 


Izvor: Elle Decoration Russia

Komentari