MANE PRETVORENE U VRLINE: stan nepravilnog tlocrta, neravnih zidova i lošeg rasporeda postao je oaza stila

Dvosoban stan u staroj zgradi koja datira s početka prošlog stoljeća dobar je primjer kako se interijer pomalo nelogičnog rasporeda, sa sobama nepravilnog tlocrta može dobro iskoristiti i urediti te biti vrlo funkcionalan.

 


Dvosobni stan u švedskom gradu Göteborgu površine 60 četvornih metara nalazi se u staroj zgradi izgrađenoj 1910. godine te je nedavno podvrgnut adaptaciji.

Foto: Anders Bergstedt

Prilikom obnove mnogi su elementi, poput visokih stropova, dobro očuvanih drvenih podova, vrata i prozora te štukatura na stropu, kao i velika kvadratura dnevne sobe bili aduti. No, s druge strane, postojali su i minusi poput nezgodnog rasporeda koji ne daje puno manevarskog prostora: sve sobe nalaze se na jednoj strani zgrade i nepravilnog su oblika. Naročito je to izraženo u spavaćoj sobi koja je trapezoidnog oblika.

Kuhinja je s druge strane hodnika s obzirom na dnevni boravak, a da bi se došlo u spavaću sobu potrebno je proći kroz dnevni boravak. Isto tako, walk-in ormar s vješalicama i polica za odjeću nalazi se u hodniku.

Foto: Anders Bergstedt

Uz pomoć dizajna svi ovi nedostaci su ostali u drugome planu, pomalo prikriveni, a naglašeni su drugi elementi. Primjerice, neravni zidovi u dnevnoj sobi zakamuflirani su tapetama s prekrasnom nijansom tamno plave i klasičnim uzorkom. Tapete vizualno izglađuju izbočine i kutove i odmah privlače pozornost na pozadini bijelih zidova u ostatku prostorije. Pored tapete, dekoracija koja plijeni pažnju u dnevnom boravku je dizajnerska Zettel’z lamp Inga Maurera, ukrašena listovima japanskog papira.

Foto: Anders Bergstedt

Spavaća soba ima oblik trapeza s gotovo oštrim kutom, u kojem se nalazi uski prozor. Taj dio ispod prozora iskorišten je za mali radni prostor, opremljen kompaktnim stolom i dodatnom rasvjetom u obliku svijećnjaka na zidu umjesto tradicionalne stolne svjetiljke, za koju nije bilo mjesta na stolu.

Uz suprotni široki zid postavljen je bračni krevet s noćnim ormarićima, a u niši su smještene police od običnih građevinskih dasaka i mjesto za knjige, CD-e i sitnice. Pored kreveta i radnog stoga, u spavaćoj sobi je i praktična komoda s ladicama te vješalica, koja je, s jedne strane, uvijek pri ruci, a s druge služi kao svojevrsni dekor.

Foto: Anders Bergstedt

S druge strane hodnika nalaze se kuhinja s blagovaonicom te kupaonica i walk-in garderoba koje su odmah na ulazu u stan. Blagovaonica odnosno stol i stolice vizualno se odvajaju iz kuhinje tepihom, staklenom lampom i fotografijama na zidu, koji ovom prostoru daju ugodnu, toplu atmosferu. Kuhinja zauzima jedan zid i svojim stilom, pročišćenim i ravnim linijama, priziva minimalizam.

Foto: Anders Bergstedt
Komentari