SJAJAN RETRO INTERIJER: mali dvosobni stan od 35 kvadrata za mladog inženjera

Pogledajte kako je dizajnerica uredila mali dvosobni stan u neboderu, savršeno iskoristila prostor od svega 35 kvadrata i unijela u njega osobnost mladog vlasnika.

 


Vlasnik ovog jednosobnog stana od 35 kvadrata je mladi inženjer. Ovo je njegov prvi dom i želio je stvoriti prostor koji odražava njegovu profesiju i ljubav prema putovanjima. Da bi to učinio, obratio se dizajnerici Dariji Dubinko.

Glavni izazov za dizajnericu bio je maksimalno iskoristiti prostor i unijeti u njega modernu funkcionalnost ali i osobnu povijest vlasnika, pretvarajući stan u prostor koji je istovremeno praktičan i duboko osoban. Paletu interijera diktirali su jastuci koje je vlasnik donio s putovanja.

 

Stan se sastoji od dnevnog prostora u kojem su kuhinja sa šankom koji služi kao kutak za blagovanje i dnevni boravak s radnim kutkom, zatim spavaća soba, hodnik i kupaonica.

Podne i zidne obloge u stanu je postavio investitor tako da je trebalo i ostatak prostora uređenjem uskladiti s oblogama. Jedine izmjene bil su kada umjesto tuša u kupaonici te sobna vrata. Ulazna vrata sa strane hodnika obojana su u istu nijansu kao i zidovi kako se ne bi isticala kao bijela “mrlja”.

 

Foto: Sofia Mirnaya

Što se boja tiče, dizajnerica se odlučila odmaknuti od stereotipa “samo bijelo u malom prostoru dolazi u obzir”. Zidovi u hodniku i kuhinji-dnevnom boravku obojeni su toplom i ugodnom nijansom zelene. Svijetlo siva i terakota narančasta na kuhinjskim ormarićima i zidu u suprotnosti su sa zelenom, dok je zid iza sofe obojen u nježnu bež nijansu. U spavaćoj je sobi bež kombinirana s plavom.

Foto: Sofia Mirnaya

Većina namještaja – ormari, kuhinja i radni stol rađena je po mjeri, a prema dizajneričinim zamislima te je usklađen s bojom zidova, kako ne bi zatrpavao prostor. U hodniku se nalazi ugradbeni ormar koji je, uz prostrani garderobni ormar u spavaćoj sobi, dodatni izvor mjesta za pohranu. Za sitnice tu je drvena konzola na metalnim nogama, koja se savršeno uklapa u uski hodnik.

Foto: Sofia Mirnaya

Kupaonica je najmoderniji dio stana i u njoj je ujedno malo drugačija koloristička priča koja je usmjerena neutralnim svijetlim i tamnim tonovima. Ispod umivaonika krije se ormarić, a perilica za rublje postavljena je ispod jedne radne ploče. Napravljeni su i ormarići iznad sanitarne instalacije, kako bi se što bolje iskoristio prostor.

Foto: Sofia Mirnaya

Kako je vlasnik inženjer i već duže vrijeme dizajnira automobile, za dekoriranje je nastala ideja o tiskanju odabranih naslovnica starih tehničkih časopisa. Tepih u hodniku, jastuci i stolna lampa te suveniri s putovanja vlasnika dodaju osobnu povijest interijeru.

Foto: Sofia Mirnaya

 

Komentari