STAN KOJI JE ZADRŽAO AUTENTIČAN DUH: neodoljivi pastelni tonovi u interijeru inspiriranom klasikom

Vodimo vas u pariški stan s doista posebnom pričom. Nalazi se u prekrasnoj kući koju je u drugoj polovici 19. stoljeća podigao barun Haussmann, a vlasnici su zamolili dizajnere da sačuvaju taj starinski, autentični ugođaj.

 


Ovaj prekrasan obiteljski stan površine 150 četvornih metara, koji se nalazi u 17. arondismanu imao je određenu draž budući da se nalazi u zgradi staroj preko 150 godina, ali nije bio renoviran 30 godina. Stoga se morao potpuno redizajnirati kako bi zadovoljio potrebe i stil novih vlasnika.

Prostor je tijekom adaptacije  redefiniran i osmišljen je novi funkcionalniji raspored s namještajem po po mjeri kako bi se cirkulacija učinila fluidnijom, optimizirao svaki centimetara i dao mu snažan identitet. Ali je pritom zadržan i starinski, autentični duh zgrade koju je podigao barun Haussmann.

Foto: Sophie Llyod

“Pokušali smo iskoristiti doslovno svaki centimetar, vodeći računa o rasporedu svih prostorija. Za početak je proširen hodnik – postojala je ideja da se riješimo  zaobljenog zida, no onda smo odlučili ostaviti sve kako jest i na njega pričvrstili klupu po mjeri. Zid je sada obojan u sofisticiranu plavo-sivu ‘Tahoe’ nijansu”, kaže Marie Le Mageresse, dizajnerica iz studija Murs & Merveilles.

Foto: Sophie Llyod

Veliki i prošireni uski hodnik vodi u dnevni boravak koji je odvojen od njega malom pregradom s uzorokom, a povezan s blagovaonicom u jedan otvoreni prostor. Tako se zonirao prostor ali i propustila svijetlost. Polica za knjige i TV stalak po mjeri također u ‘Tahoe’ plavo-sivoj boji, koja pomalo prigušuje pompoznost mramornog kamina. Isti detalji u smislu boja i uzoraka ponavljaju se i u blagovaonici: štukature, mramor, baršun, zlatni akcenti i nijanse plavo-sive.

Foto: Sophie Llyod

U drugojm intimnijojoj blagovaonici koja se nalazi u sklopu kuhinje, atmosferu stvaraju vintage tapete i mala sofa po mjeri, čiji oblik naslona je isti, samo u drugoj pastelnoj nijansi, kao i onaj u hodniku.

 

Foto: Sophie Llyod

U glavnoj spavaćoj sobi kreirano je uzglavlje kreveta po mjeri od gipsanih ploča u koje su integrirane i police. Intenzivna ružičasta boja ponavlja se i u drugoj spavaćoj, odnosno dječjoj sobi, koja je također opremljena namještajem po mjeri.

Foto: Sophie Llyod

Foto: Sophie Llyod

Obje kupaonice u stanu su potpuno redizajnirane i one su ustvari najmoderniji dio ovoga neobičnog obiteljskog stana u kojem je klasika ostvarena na vrlo zanimljiv način.

Foto: Sophie Llyod
Komentari