Dvosobni stan za mladu obitelj: pogledajte kako je organizirano 50 kvadrata prostora

Mlada obitelj dobila je prinovu i uselila u svoj novi dom površine 50 četvornih metara. Njihova želja, koju su stavili pred dizajnere bila je svijetao i prozračan prostor, bez previše boja, uzoraka i detalja

 


Bračni par uz pomoć dizajnerskog studija Tochka Design i Ekaterine Olejnikove dobio je dom iz svojih snova. Jedini nedostatak za sada im se čini mali broj kvadrata u kojem nema mjesta za dječju sobu. No, to im za sada nije prioritet – žele uživati u svom malom gnijezdu u društvu svoje bebe.

Zahtjev koji su stavili pred dizajnere bio je sviijetao i moderan stan u kojem će baza biti dobro postavljena i funkcionalna, kako bi s vremenom mogli stavljati detalje i učiniti ga što osobnijim i toplijim. Da bi se dobila baza prilagođena modernom načinu života, bilo je potrebno adaptacijom unijeti neke izmjene u prostor. Tako je srušen zid koji je dijelio kuhinju i dnevni boravak, te je srušen i dio zida između boravka i spavaće sobe. U novonastalu prazninu stavljena su klizna vrata, koja su uštedjela na dragocjenom prostoru.

 


Dok je beba mala, vlasnicima se činilo praktičnijim da su novostvorena dnevna zona i spavaća soba povezanije, a velikim otvorom oba prostora izgledaju vizualno većim. Stvara se bolja protočnost dnevne svjetlosti pa time i prozračnost. Tom dojmu su uvelike doprinijeli i svijetli tonovi namještaja, zidova i podova koji su inspirirani skandinavskim stilom. Interijer posebnim čine dodaci vintage namještaja i detalja kao i plavih akcenata.

Foto: Mihail Stepanov

 

DNEVNI BORAVAK I BLAGOVAONICA

Dnevni boravak je vrlo mali prostor jer su vlasnici više prostora željeli dati blagovaonskom stolu, a nalazi se u jednom kutu i čine ga trosjed te tabure koji ima ulogu klub stolića. Zid uz koji se nalazi sofa zapravo je stražnji zid ugradbenog ormara koji odvaja ulazni prostor od dnevog boravka. Središnje mjesto u dnevnom prostoru ima blagovaonica sa prekrasnim starinskim stolicama od poliranog drveta i crne kože.

 

Foto: Mihail Stepanov

KUHINJA

Iako je sastavni dio otvorenog dnevnog prostora, zahvaljujući niši kuhinja se vizualno odvaja od ostataka prostorije. Dodatno, vizualno odvajanje pojačavaju polica s knjigama te ostatak nosivog zida na stropu. Kako su vlasnici željeli da se u prostoru osjeti toplina doma, dio kuhinjskih fronti je u dekoru svijetlog drveta. Visoki ormarići koji sežu do stropa osiguravaju više prostora za pohranu, a prozor od mutnoga stakla na jednom zidu donosi prirodnu svjetlost u kupaonicu, koja je odmah do kuhinje.

Foto: Mihail Stepanov

Prozor je već postojao na tom mjestu u stanu, pa ga je dizajnerica, radi autentičnog štiha, ali i vrlo praktične strane – izvora prirodne svjetlosti odlučila zadržati u prostoru.

Foto: Mihail Stepanov

SPAVAĆA SOBA

Široka vrata i klizna pregrada omogućuju vlasnicima da modeliraju prostor ovisno o situaciji. Dječji prostor nalazi se bliže prozoru i dovoljno je velik da se umjesto kolijevke jednog dana tamo stavi krevetić. Omiljena plava boja vlasnikja ovdje je prisutna u obliku svijetle, o znatno nježnije nijanse na jednom od zidova. Dno sobe, najudaljenije od izvora svjetlosti, iskorišteno je za ugradbene ormare od zida do zida čime se maksimalno iskoristio prostor.

Foto: Mihail Stepanov

KUPAONICA

Kupaonica svojim stilom slijedi ostatak prostora te je jednostavan, pročišćen prostor u kojem dominira bijela s dodacima akcenata u sivoj i crnoj. Posebnu draž daje joj prirodna svjetlost koja dolazi kroz kuhinjski prozor.

Foto: Mihail Stepanov
Komentari